Bart Roelofs

Bart Roelofs

Recente publicaties

Europese laadpalen op de kaart

Tijdschrift Geografie
Bart Roelofs

Was dit de laatste zomer met ‘laadpaalstress’?

Enkele jaren terug had nog niemand ervan gehoord, maar veel Nederlanders weten inmiddels wat het is: laadpaalstress. Ook deze zomer hebben ze de onzekerheden ervaren die samengaan met accu laden in het buitenland. Zijn de laadpalen niet defect? Hoef ik niet lang in de rij te wachten? Wordt mijn laadpas geaccepteerd? Zijn er wel genoeg (snel)laders?

Europa
Open kaart

Lichtvervuiling

Tijdschrift Geografie
Bart Roelofs

Het is je vast weleens opgevallen dat wanneer je op een heldere nacht naar de hemel kijkt, het nogal een verschil maakt waar je je bevindt. Op De Hoge Veluwe kun je de contouren van de Melkweg herkennen, op de Dam in Amsterdam zie je met moeite de Grote Beer. De oorzaak is lichtvervuiling – vooral in stedelijk gebied, rondom glastuinbouw en op industrieterreinen. De grote hoeveelheid licht die daar aanwezig is, reikt tot in de hemel en maakt het ’s nachts lastiger sterren te zien.

cartografie
Nederland
Open kaart

Nederlandse Kankeratlas

Tijdschrift Geografie
Bart Roelofs

Meer impact dan het zoveelste rapport

Met de in januari gepubliceerde Kankeratlas heeft het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) enorm gescoord – om te beginnen in de media. Het is een prachtige dataset die veel inzichten geeft in tot voor kort niet openbare data. Per postcodegebied is informatie beschikbaar over de hoeveelheid kankerdiagnoses in de afgelopen tien jaar, met daarbij aangegeven of dit hoger of lager is dan het Nederlandse gemiddelde.  

Open kaart
Meer publicaties