Bestgelezen artikelen uit 2020

1 januari 2021
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Nieuws
FOTO: PRISCILLA DU PREEZ/UNSPLASH

Welke artikelen die in 2020 online kwamen werden het meest gelezen? Een top tien.

 

1. Reportage Voedselbospionier Wouter van Eck: 'Het landschap is nog wel groen maar het leven is eruit'

Tussen de maïsvelden en egaal groene graslanden door lopen we in De Horst bij Groesbeek naar het Ketelbroek, het oudste voedselbos van Nederland. Voedselbos-pionier en mede-eigenaar Wouter van Eck: ‘Toen een journalist dát als reden noemde om hierheen te komen, zei ik, wat sneu voor Nederland, want dit voedselbos is nog maar 11 jaar oud.’ Links van de weg legt een boer op een grote tractor met een enorme trommelmaaier een veld met Engels raaigras plat. De komende dagen gaat hij nog een paar keer het land over met een keermachine om het gras om te leggen zodat het beter droogt, en het bijeen te harken. Daarna komt hij met een balenpers en een wikkelmachine om de balen voorgedroogd gras in plastic te sealen. Dan verschimmelt het niet en kan hij het in de winter aan zijn koeien voeren. Rechts van de weg schiet de maïs in lange rijen omhoog. De sporen van de zware machines zijn nog zichtbaar. Zo werkt de moderne landbouw.

2. Wuhan, belangrijk kruispunt met de beste noodles

Voor de uitbraak van het coronavirus hadden velen er nog nooit van gehoord, de miljoenenstad Wuhan in het Chinese binnenland. Binnen China een belangrijke hub, erbuiten een onbekend gebied. Wat is het voor stad?

3. SuChiname

Het aantal Chinezen in Suriname neemt snel toe. Ze bezitten een steeds groter percentage van de Surinaamse bodem en economie, met steun vanuit China. China heeft echter nog veel grotere plannen met Suriname. Als het zo doorgaat neemt China Suriname over en kunnen we het beter SuChiname noemen. 

4. In de achtertuin van Europa: Libië

Begin maart start Gabriëlle Metz, plaatsvervangend ambassadeur in Libië, een blog op geografie.nl. Een land in oorlog – op slechts 300 km van Europa – is haar dagelijkse kost. Ze pendelt tussen Den Haag, Tunesië en Tripoli en onderhoudt contacten met de Libische overheid, de daar aanwezige landen en internationale organisaties en het maatschappelijk middenveld. Ze praat ons alvast bij over de ingewikkelde situatie in Libië. Met een vervolg op de website.

5. The sky is the limit

Een profielwerkstuk over hoogbouw in Eindhoven.
Het silhouet van Eindhoven werd lang gedomineerd door kerktorens en fabrieksschoorstenen. De laatste jaren schiet de hoogbouw echter uit de grond. Leerlingen van het Sint-Joriscollege mochten meedenken over het toekomstige aanzicht van hun stad.

6. In memoriam: J. Piket, mede-oprichter van de Nijmeegse geografie-opleiding

In memoriam: J.J.C. (Jan) Piket, emeritus hoogleraar fysische geografie en cartografie in Nijmegen. Op 22 januari 2020 overleed Jan Piket na een kort ziekbed. Hij werd 94 jaar.

7. Roy Helmerhorst is aardrijkskundeleraar van het jaar 2020

Vloggend gaat hij door het leven, Roy Helmerhorst. In posts, stories en vlogs laat hij zien wat hij het liefste doet: aardrijkskunde geven op het Anna van Rijn College in Nieuwegein. Hij wint de KNAG Onderwijsprijs en is daarmee aardrijkskundeleraar van het jaar 2020.

8. China's groene groei?

Het BBP van China is sinds 1990 verdertigvoudigd. Dat ging ten koste van het milieu. Maar volgens president Xi Jinping kunnen economische groei en duurzaamheid wel degelijk samengaan. China wil zelfs wereldleider worden wat betreft milieubeheer en duurzaamheid. Hoe realistisch is dit streven?

9. Gevolgen van klimaatverandering op akkerbouw

Klimaatverandering beïnvloedt de Nederlandse akkerbouw. Zowel positief, een langer groeiseizoen en meer mogelijkheden voor verbouw van diverse gewassen, als negatief, bijvoorbeeld schade door hevige neerslag. Idske Vermaat onderzocht voor haar profielwerkstuk welke maatregelen we moeten nemen om met deze gevolgen om te gaan.

10. Het samen als bedreiging en kans in de coronatijd

‘Alleen samen krijgen we corona onder controle.’ Dat is de centrale boodschap in de publiekscampagne die de rijksoverheid sinds 25 maart gestart is. Maar hoe samen is dat samen eigenlijk? En hoe staat het met de internationale samenwerking?