Nascholing Geo Future School

CSG Het Streek, Ede
5 april 2017 - 13:30
5 april 2017 - 17:00

Op 5 april 2017 vindt de jaarlijkse Geo Future School nascholing plaats op CSG Het Streek te Ede. U kunt een afwisselende middag verwachten met zowel inhoudelijke workshops als workshops waarin de praktische kanten van Geo Future School worden belicht.

Programma

13.15 - 13.45 Inloop

13.45 - 14.00 Opening door Wilfred Nep (rector CSG Het Streek) & Rob Adriaens (docent CSG Het Streek & mede-oprichter Geo Future School)

14.00 - 14.45 Lezing door prof. Ton Dietz (directeur Afrika Studiecentrum Leiden & hoogleraar Afrikaanse ontwikkelingen aan Universiteit Leiden)

14.45 - 15.00 Pauze

15.00 - 15.45 Workshopronde 1 (keuze uit 3 workshops)

  • Geo Future School op het vmbo
    door: Bram Hamburger (Gerrit Rietveld College) & Joop van der Schee (KNAG)

Een aantal scholen richt zich met Geo Future School speciaal op het vmbo. In deze workshop besteden we aandacht aan de specifieke vragen die spelen op het vmbo zoals: hoe bouwen we modules voor vmbo op? En welke eisen stellen we aan de leerlingen? We wisselen ideeën uit en hopen op termijn ook tot een uitwisseling van modules speciaal voor het vmbo te komen.

  • Tipping points in de klas
    door: prof. Michiel van den Broeke & Bjinse Dankert (NESSC)

Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering voor de ijskappen op Antarctica? Wat kunnen we leren uit het verleden toen de aarde razendsnel opwarmde? Wetenschappers bij het Netherlands Earth System Science Centre (NESSC) bestuderen klimaatverandering vanuit verschillende disciplines. Via tippingpointahead.nl delen zij hun kennis met het onderwijs. In deze workshop leer je meer over kantelpunten in het klimaat en mogelijkheden om tipping point-modules in de klas te gebruiken.

  • Afrika en Geo Future School
    door: prof. Ton Dietz (Afrika Studiecentrum & Universiteit Leiden)

De ontwikkelingen in Afrika die aan bod kwamen bij de centrale lezing vragen om een vertaling naar een Geo Future School module waarin verschillende hoofdthema’s terug kunnen komen. In deze workshop wordt gebrainstormd over hoe zo’n module eruit kan komen zien voor de brugklas en wellicht ook voor andere niveaus.

15.45 - 16.00 Pauze

16.00 - 16.45 Workshopronde 2 (keuze uit 3 workshops)

  • Implementatie van Geo Future School
    door: Rob Adriaens (CSG Het Streek & KNAG)

Hoe start je het vakoverstijgende Geo Future School op? En hoe maak je het tot een vast onderdeel van je school? Voor het antwoord op deze vragen moet je eerst weten hoe Geo Future School een aanvulling kan zijn voor je school. Deze workshop richt zich op de kansen die Geo Future School voor een school biedt en hoe je deze onderwijsstroom kunt implementeren.

  • Curriculum leadership voor docenten
    door: dr. Tine Béneker (Universiteit Utrecht) & Hanneke Russchen (Melanchthon Schiebroek & projectmedewerker Geo Future School)

Bij Geo Future School geven docenten zelf voor een groot deel vorm aan het curriculum. Zij stellen bij het maken van een module vast wat leerlingen gaan leren en hoe. In deze workshop leer je waar je aan moet denken als je als docent curriculum ontwikkelaar bent. Het curriculair spinnenweb is hierbij een handig hulpmiddel.

  • Klimaat in de stad en WOW-metingen
    door: Peter Siegmund (onderzoeker KNMI)

In deze workshop wordt eerst stil gestaan bij klimaatverandering in de afgelopen honderd jaar en de komende honderd jaar. Het specifieke stadsklimaat (Urban heat island) komt ter sprake en natuurlijk het WOW-NL systeem waarmee het KNMI lokale weermetingen verzameld. De workshop sluit aan bij de Geo Future School module Presenteer het weer!

16.45 Borrel

Praktische informatie en inschrijven

Wanneer: 5 april 2017, van 13:30 - 17:00 uur
Waar: CSG Het Streek, Ede. Locatie Bovenbuurtweg 1
Voor wie: docenten die werken op een Geo Future School (in oprichting) en docenten die geïnteresseerd zijn in het invoeren van Geo Future School op hun school
Kosten: 75 euro per docent. De tweede docent mag dan gratis mee. Voor elke derde docent van een school vragen we 25 euro per persoon extra.

Meld je aan voor de nascholing:

  • 1 of 2 personen
  • 3 personen
  • Ben je leraar in opleiding? Stuur dan een mailtje naar info@geofutureschool.nl en geef aan in welk jaar je zit, aan welke hogeschool/universiteit je studeert en waarom je wil komen (kort).

Binnen een week na uw inschrijving ontvangt u een bevestiging. Twee weken voor 5 april ontvangt u het definitieve programma en de praktische informatie.

Heeft u een vraag over de betaling en/of wilt u een kwitantie van de betaling ontvangen? Neem contact op met info@knag.nl. 

Voor vragen over het programma, kunt u contact opnemen met info@geofutureschool.nl

geo future school