Workshop Kaarten en data. Digitale kaartapplicaties voor erfgoedbeheerders en onderzoekers
Thema
Digitale kaartapplicaties zijn niet meer weg te denken in de erfgoedsector en ook onderzoekers maken steeds vaker gebruik van bijvoorbeeld historisch GIS om archeologische of historische gegevens te analyseren en te presenteren. Het ontwikkelen van digitale kaartapplicaties vraagt echter de nodige expertise en vaak ook een forse tijdsinvestering, daarom is samenwerking en de uitwisseling van kennis noodzakelijk. Tijdens deze workshop presenteren experts uit de erfgoedsector en onderzoekers de mogelijkheden van digitale kaartapplicaties aan de hand van bestaande voorbeelden en lopende ontwikkelingen. Zij gaan daarbij in op zowel technische of methodologische vragen als op innovatieve toepassingen die nog ontwikkeld kunnen worden.
Tijdens de middag is het mogelijk om eigen (onderzoeks)plannen te bespreken met de aanwezige experts, of om kennis te maken met GIS-software. De workshop biedt zowel erfgoedbeheerders als individuele onderzoekers de mogelijkheid om nieuwe ideeën op te doen en met elkaar van gedachten te wisselen over de ontwikkeling en verdere toepassing van digitale kaartapplicaties.
Programma
9:30 Ontvangst
10:00 Welkom – Arie van Steensel (Universiteit van Amsterdam)
10:15 Historische @tlas Nijmegen – Wouter Daemen (Regionaal Archief Nijmegen)
10:45 Van gedrukte kaart over wetenschappelijke databank naar publieksvriendelijke kaartapplicatie: of hoe MAGIS Brugge tot stand kwam – Elien Vernackt (MAGIS, Brugge)
11:15 Koffie
11:30 Historisch Leiden in kaart: verleden, heden, toekomst – Ellen Gehring (Erfgoed Leiden en Omstreken)
12:00 Georeferentie en rubbersheeting van oude kaarten – Jan Hartmann (Universiteit van Amsterdam / HISGIS)
12:30 Lunch
13:30 De mogelijkheden van Space Syntax in de praktijk – Marlous Craane (Antea Group)
14:00 GIStorical Antwerp. Historisch Antwerpen en omgeving ruimtelijk bekeken – Iason Jongepier (Universiteit Antwerpen)
14:30 Koffie
14:45 Parallelsessies: expertcommentaar op (onderzoeks)plannen of beknopte instructie GIS-software (ArcGIS/QGIS)
16:00 Discussie onder leiding van Roos van Oosten (Universiteit Leiden)
16:30 Afsluiting en borrel
Locatie: Universiteit van Amsterdam, Roeterseilandcampus, Gebouw B, zaal B3.04, Nieuwe Achtergracht 166, 1081 WV Amsterdam.
Aanmelding en vragen
Aanmelden kan tot en met 15 juni 2016 per email bij Carlijn van der Baan (c.a.vanderbaan@uva.nl). Graag willen wij u vragen om bij deze aanmelding aan te geven naar welke parallelsessie uw voorkeur uitgaat. Als u graag wilt deelnemen aan de netwerksessie over onderzoeksplannen, dan kunt u uw ideeën (projectaanvragen, samenwerkingsinitiatieven) ook van tevoren toesturen.
Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de organisator: Arie van Steensel (a.vansteensel@uva.nl).
Deze workshop is mogelijk gemaakt door financiële steun van NWO.