​​​​​​​De Vergeten Klimaatcrisis [podcast]

28 januari 2022
Auteurs:
Ronald Kranenburg
hoofdredacteur Geografie, KNAG
Dit artikel is verschenen in: geografie februari 2022
Podcasts
Opinie

In Nederland is er veel aandacht voor de klimaatcrisis. Maar hoe zit het met de Antillen? In deze 7-delige podcast onderzoekt journalist John Samson wat klimaatverandering voor mensen op de zes eilanden betekent. Hij gaat daar op ontdekking en praat met inwoners en experts. Een greep eruit.

 

Op het platte Bonaire is er  de afgelopen jaren veel bijgebouwd in de laaggelegen gebieden. Als de zeespiegel gaat stijgen, loopt niet alleen het koraal gevaar, maar ook de bebouwing. Maar je ziet ook dat er veel oplossingen op de eilanden zelf te vinden zijn. 

Op Curaçao is het onderwerp van gesprek de mindset rond milieu en natuur. Samson‘Ik schaam me soms echt als vrienden of collega’s vertellen dat ze op mijn eiland op vakantie zijn geweest. Ze vertellen hoe prachtig het is en vragen me daarna waarom het eiland zo vervuild is.

Sint Maarten werd in 2017 verwoest door orkaan Irma. Nog steeds wachten veel ouderen op de reparatie van hun huis. De armen lijden het meest als het gaat om de gevolgen van extreem weer – iets waar je als toerist weinig van meekrijgt. Samson gaat met een gepensioneerde vrouw langs haar verwoeste, onbewoonbare huis en spreekt met de kleindochter die voor haar zorgt.

In Den Haag praat Samson met D66-politica Jorien Wuite over de problemen op de eilanden én mogelijke oplossingen.

Snelle oplossingen zijn niet te verwachten en het tempo van de afleveringen past zich daaraan aan. Veel schrijnende voorbeelden zullen nieuw zijn voor de luisteraars, die vervolgens zullen horen dat het toch vaak wachten is op oplossingen van buiten. En in het verre Nederland blijkt weinig aandacht voor de eilanden. In de troonrede ging koning Willem-Alexander in op de gevolgen van klimaatverandering voor Limburg, maar liet hij de eilanden onbenoemd. 

De Vergeten Klimaatcrisis, NPO Radio 1
ca. 20-30 minuten