[6] Tweemaal Sumatra in 1873

27 september 2023
Auteurs:
Ferjan Ormeling
Voorzitter werkgroep Buitenlandse Aardrijkskundige Namen van de Nederlandse Taalunie, vice chair van de United Nations Group of Experts on Geographical Names
Dit artikel is verschenen in: geografie oktober 2023
Cartografische leeftijdgenoten
cartografie
Kennis

In de KNAG-collectie bevinden zich twee kaarten van Sumatra uit 1873. Hoewel ze in hetzelfde jaar verschenen, verschillen ze totaal van inhoud. Wat is het verhaal erachter?

Hoe is het mogelijk dat twee in 1873 door particuliere Nederlandse uitgevers gepubliceerde kaarten van Sumatra inhoudelijk zo sterk van elkaar verschillen? Het antwoord ligt in het feit dat er meerdere informatiestromen met betrekking tot de kolonie bestonden. De ene kaart gaat terug op een rond 1830 getekende, maar pas in 1842 gedrukte, in Nederland gecompileerde kaart. De andere is gebaseerd op een kaart gemaakt in Batavia die in 1862 werd gedrukt. Niet alleen overheidsdiensten zoals de Topografische en de Hydrografische Dienst in Batavia karteerden Nederlands-Indië, ook wetenschappelijke genootschappen en particuliere uitgevers in Nederland brachten kaarten en atlassen uit waarin de kolonie werd afgebeeld.

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.