BGT: open data kaarten

1 maart 2019
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Nederland
Nieuws
Wroclaw
FOTO: RUTHIE/UNSPLASH

De overheid lanceert met trots de BGT: de Basisregistratie Grootschalige Topografie. Een toegankelijke kaart, als open data beschikbaar en voor iedereen direct te gebruiken. Wat is het verschil met bestaande kaarten?

 

Op iBestuur wordt het grootst aangekondigd: de BTG is klaar voor het grote publiek. Het grote verschil met bekende kaarten van bijvoorbeeld Google of Apple is dat de informatie uit BGT open data is, je mag het als gebruiker verwerken tot andere producten. Bedrijven als ESRI Nederland maken daar al gebruik van.

De BGT kwam tot stand door samenwerking met verschillende organisaties: zowel gemeenten, waterschappen als provincies werken er aan mee. Elke leverancier van data moet er voor zorgen dat deze data up to date is en blijft. Ook kan iedereen via een online systeem melden als er fouten in de kaart zitten. Op deze manier hoopt BGT de meest actuele kaart aan te kunnen bieden en te kunnen concurreren met andere partijen, al wordt niet duidelijk met wie. Het streven is uiteindelijk om een ‘levende kaart’ te hebben, die bijvoorbeeld elke maand wordt geüpdatet n.a.v. ontwikkelingen per wijk.

Het voordeel van deze samenwerking is dat men in één kaart alles kan zien. Als voorbeeld wordt de aanleg van een nieuwbouwwijk bij Apeldoorn genoemd: aannemers kunnen dankzij informatie uit de BGT in één oogopslag zien hoe de ondergrondse infrastructuur eruit ziet en waar de huizen komen.

Er zijn veel mogelijkheden voor doorontwikkeling en het nog beter en accurater maken van de BGT, waarbij meer samenwerking tussen verschillende partijen die data aanleveren nodig is. Maar de eerste uitdaging nu is om de BGT bekend te maken bij het grote publiek.
De BGT is alleen voor Nederland beschikbaar.