Boeken Geografie oktober 2021

1 oktober 2021
Auteurs:
Peter Druijven
Faculteit Ruimtelijke wetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen
Leo van Grunsven
Faculteit Geowetenschappen, Universteit Utrecht
Ronald Kranenburg
hoofdredacteur Geografie, KNAG
Dit artikel is verschenen in: geografie oktober 2021
Boeken
Opinie

Bij deze China-special van Geografie (oktober 2021) een selectie van lezenswaardige boeken door de China-redactie. 

 

  • Dillon, M. (2018). Lesser Dragons. Minority Peoples of China. London: Reaktion Books, 288 p.

Op basis van gedegen onderzoek schrijf beschrijft Dillon het lot van een dozijn ethische minderheden in China. Naast Tibetanen, Hui en Oeigoeren komen ook minder bekende groepen aan bod.

 

  • Hu, R. (2020). The Shenzhen Phenomenon. From Fishing Village to Global Knowledge City. London:  Routledge, 210 p.

De groei van Shenzhen van vissersstadje tot een metropool met meer dan 13 miljoen inwoners is een economisch mirakel. Hu doet uit de doeken hoe de doelbewuste groeistrategie werkte die hierachter zat.

 

  • Kroeber, A. (2020). China’s Economy. What everyone needs to know. 2nd Edition. Oxford: Oxford University Press, 434 p.

Een van de belangrijkste vragen die aan de orde komt in China’s Economy is hoe lang de co-existentie kan blijven van dynamische economie en repressieve één-partijstaat. Kroeber analyseert steeds het hele spectrum van China’s overweldigende economische groei in de laatste decennia. Hierdoor zijn 700 miljoen mensen de armoede ontstegen, maar vervult het land een dramatische rol in klimaatverandering. Hoe dat zo is gekomen, hoe het werkt en wat er in de toekomst te verwachten is, het komt allemaal aan de orde.

 

  • Li, Y. & Shapiro, J. (2020). China Goes Green. Coercive Environmentalism for a Troubled Planet. Cambridge: Polity Press, 240 p.

Li en Shapiro laten een aantal alarmbellen afgaan over China’s milieupolitiek. Steeds worden autoritaire middelen toegepast om doelen te bereiken. Dit leidt soms tot contraproductieve resultaten. Maar concluderen ze, dat gebeurt ook onder het westerse kapitalistische system.

 

  • Pieke, F. (2016). China, een gids voor de 21e eeuw. Amsterdam: Amsterdam University Press,  308 p.

Antropoloog Pieke probeert de lezer steeds zijn westerse bril af te laten zetten en China te zien zoals het zichzelf ziet. Daarmee hoopt hij meer begrip voor het land en minder angst bij de lezers in het Westen.

 

  • Van der Putten, F.P. (2020). De wederopstanding van China. Van prooi tot wereldmacht. Amsterdam: Prometheus, 287 p.

Dat Van der Putten, coördinator van het Clingendael China Centre, zeer belezen is, blijkt wel uit zijn analyse van de geschiedenis van China vanaf Engelse Opiumoorlogen (1840) tot de huidige tijd. De nadruk ligt hierbij op de internationale rol van China, die tot 1980 steeds minder prominent werd, maar daarna een ongekende vlucht nam.

 

  • Roberts, D. (2020). The Myth of Chinese Capitalism. The Worker, the Factory, and the Future of the World. New York, NY: St. Martins Press, 288 p.

Roberts woonde twintig jaar in China als verslaggever voor Bloomberg Businessweek. Op basis van de contacten die hij heeft opgedaan, beschrijft hij de veranderingen vanuit twee locaties. Het stadje Binghuacun in de provincie Guizhou ligt in een van de armste streken van het land. Van hieruit trekt de bevolking weg om in de steden werk te vinden. Dongguan (Guagong) kent een overvloed aan fabrieken en het hoogste aandeel migranten in het land. Roberts beschrijft het verhaal van de familie Mo, voormalige boeren die migrantarbeider zijn geworden en moeite hebben zich te handhaven.

 

  • Rozelle, S., & Hell, N. (2020). Invisible China. How the Urban-Rural Divide Threatens China's Rise. Chigaco, Ill.: University of Chicago Press, 231 p.

Rozelle en Hell nemen het in dit boek op voor de vergeten Chinezen op het platteland. Na een revolutie die vooral gedragen werd door landarbeiders, heeft de focus van de Chinese ontwikkeling steeds op de steden gelegen. De auteurs betwijfelen of zelfs iemand zo machtig als Xi in staat is de kloof tussen stad en platteland te dichten.

 

  • Schulte Nordholt, H. (2021). Is China nog te stoppen? Hoe een virus de wereldorde verandert. Amsterdam: ‎ Querido, 136 p.

De Communistische Partij in China greep de coronacrisis aan om de ‘Grote Wedergeboorte van de Chinese Natie’ versneld uit te voeren. Schulte Nordholt legt uit wat de Partij drijft, hoe zij de macht van het land versterkt en wat onze reactie zou moeten zijn. Hij gelooft niet dat het president Xi Jinping uiteindelijk lukt het land blijvend naar zijn hand te zetten.

 

  • Sander, E. (diverse), China Talk-serie e-books.

Tijdens zijn verblijf in China (2012-2013) schreef Sanders voor de website CustomerTalk 35 columns over digitale innovatie, technologie en cultuurverschillen tussen Nederland en China. Deze zijn gebundeld in het gratis te downloaden e-book ChinaTalk – De digitale revolutie in China. Zijn artikelen voor China2025.nl, China Nu Magazine en CRTV zijn gebundeld in vijf vervolgboeken.

China Talk 1 – De digitale revolutie in China

China Talk 2 – Vernieuwing en verval in het moderne China

China Talk 3 – Achter de muur

China Talk 4 – Vreemde in een vreemd land

China Talk 5 – Nieuwe retail en oude gewoonten

China Talk 6 – Pandadoders en Drakenknuffelaars. Nuancerende artikelen over China’s New

Retail, digitale innovatie en samenleving

Gratis te downloaden.