Bouwen op het laagste punt van Nederland of…

20 oktober 2022
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
zeespiegelstijging
Nieuws
FOTO: GEMMEKE VAN KEMPEN
Tot ongeveer 2024 worden in het Koningskwartier in Zevenhuizen ruim 1200 woningen gebouwd. De inschrijving voor fase 8, met woningen van 5 tot 7,6 ton, loopt inmiddels gesmeerd.

Terwijl bijvoorbeeld in het Zuid-Hollandse Zevenhuizen – op nog geen 3 kilometer van het laagste punt van Nederland – alweer een nieuwe woonwijk verrijst, maant Deltares ons om in de ruimtelijke planning veel meer rekening te houden met de zeespiegelstijging. Niet over een halve eeuw, als het echt nijpend wordt, maar nú.

Het onderzoeksinstituut bekeek in opdracht van de Deltacommissaris en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hoe Nederland kan anticiperen op de zeespiegelstijging in de toekomst.

Dit resulteerde in het onlangs verschenen rapport, Analyse van bouwstenen en adaptatiepaden voor aanpassen aan zeespiegelstijging in Nederland. De belangrijkste boodschap is dat we minder tijd hebben dan we denken. Het is nú al zaak de lange-termijn-zeespiegelstijging mee te nemen in de grote investeringsagenda’s zoals woningbouw, landbouw en energietransitie.

Het rapport bevat een ‘adaptiewiel met bouwstenen voor waterveiligheid’, van dijkophoging, kustsuppletie en ruimte voor de rivier tot verhoogd bouwen, verplaatsen en vermijden. Er zijn gewoonweg plekken waar je beter niet kunt bouwen.

Als je kijkt naar het kaartje uit het rapport (zie onder), lijkt de Zuidplaspolder, inclusief Zevenhuizen, toch echt een plek waar je beter geen huizen kunt bouwen. Of je maakt er arken van...

BEELD: DELTARES

Het rapport gaat ook in op maatregelen als de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg vervangen door een dam, nieuwe eilanden voor de kust en migratie naar hoger gelegen gebieden in Brabant/Noord-Limburg en Drenthe/Overijssel.

Al met al een reuze interessant rapport om eens door te bladeren. Klik hier voor de online versie.