Stijging van de zeespiegel

27 augustus 2018
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
klimaatverandering
Nieuws
Jane's walk
FOTO: IVANA CAJINA/UNSPLASH

Hoe gaat Nederland om met de invloed van zeespiegelstijging? Vanavond discussiëren deskundigen erover in Utrecht, onder leiding van dr. Peter Kuipers Munneke.

 

In het verleden heeft zeespiegelstijging een cruciale rol gespeeld in de vorming van de kustgebieden die momenteel bewoond worden door de mens. Ook Nederland is het product van tienduizend jaar zeespiegelstijging. Dit laaggelegen gebied is inmiddels wereldberoemd vanwege de uitgestrekte polders en het dijken netwerk dat nodig is om het gebied veilig en droog te houden.

Maar wat staat kustgebieden zoals Nederland te wachten met het oog op de huidige en toekomstige stijgende zeespiegel? Hoe gaan we hiermee om, hoe gaat dat in andere landen, en wat valt er van elkaar te leren?

Tijdens deze openbare lezingen en debatavond zullen deskundigen hierover met elkaar in gesprek gaan. Zij zullen een overzicht geven over hoe in Nederland en wereldwijd met de invloed van de stijgende zeespiegel wordt omgegaan. De avond eindigt met een debat, waar de sprekers onderling en met het publiek zullen discussiëren over hoe om te gaan met een zeespiegel problematiek. De avond zal in goede banen worden geleid door dr. Peter Kuipers Munneke, weerman van de NOS en poolonderzoeker aan de Universiteit Utrecht.

De voertaal is Engels.

Meer informatie over het programma en aanmelden (gratis).