Universiteit van Amsterdam

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen
Faculteit der Natuurkunde, Wiskunde en Informatica

De Universiteit van Amsterdam (UvA) is een van de meest vooraanstaande onderzoeksuniversiteiten in Europa, een moderne universiteit met een lange en rijke geschiedenis. De UvA is een intellectueel knooppunt in de wereld. Nauw verbonden met Amsterdam én internationaal toonaangevend. In de vele (inter)nationale rankings bekleedt de UvA hoge posities.

Het onderzoek en onderwijs op het gebied van geografie aan de UvA omvat alle aspecten van het vakgebied, van sociaal-wetenschappelijke  onderwerpen zoals stedelijke vraagstukken, vraagstukken van mondialisering en ‘environmental justice’ tot ‘bèta’-thema’s als de toekomst van de aarde en haar natuurlijke hulpbronnen.

Onderwijs

De UvA verzorgt academisch onderwijs voor de voorhoede van morgen. Vanaf het eerste bachelorjaar is het onderwijs gericht op academische vorming, waarin kritisch en analytisch denken centraal staan.

Bachelors
De UvA biedt twee bachelors aan op het gebied van geografie:
Sociale geografie en Planologie
Future Planet Studies

Masters
Met maar liefst zeven masters biedt de UvA een zeer uitgebreid en uiteenlopend aanbod aan op het gebied van geografie:

Human Geography (master)
International Development Studies (master)
International Development Studies (research master)
Urban and Regional Planning (master)
Urban Studies (research master)
Lerarenopleiding Aardrijkskunde (master)
Earth Sciences (master)Overig onderwijs
De UvA biedt u de mogelijkheid om een of meer vakken en/of modules te volgen, zonder dat u ingeschreven hoeft te staan voor een volledige opleiding aan de UvA. Bekijk de mogelijkheden van deze open programma’s.

Uva

Onderzoek

De Universiteit van Amsterdam is een internationaal toonaangevende onderzoeksinstelling die excellent onderzoek waardeert, bevordert en beloont. De UvA stelt wetenschappers in staat om baanbrekend onderzoek te doen. Het onderzoek op het gebied van Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies vindt plaats bij het Amsterdam Institute for Social Science Research (AISSR), het grootste onderzoeksinstituut op het gebied van sociale wetenschappen in Europa. Het geografie-onderzoek binnen de AISSR is verdeeld over vier programmagroepen: Geographies of Globalisations, Governance and Inclusive Development, Urban Geographies, en Urban Planning.

De ‘bèta’-onderzoeksthema’s zijn ondergebracht bij het Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics.

Roeters
Roeterseilandcampus