Ook dit jaar organiseerde de Stichting Aardrijkskunde Olympiade Nederland weer de nationale voorronde en finale van de Aardrijkskunde Olympiade en draagt zij zorg voor de begeleiding tijdens de internationale geografie olympiade (iGeo). Deze werkzaamheden kunnen niet gedaan worden zonder de bijdrages van onze sponsoren en partners. De Aardrijkskunde Olympiade wordt ondersteund door bijdragen van: Hogeschool Zeeland, het ministerie van OCW, Noordhoff Uitgevers De Bosatlas, ThiemeMeulenhoff De Geo, ASML, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, SLO, de Unie van Waterschappen, Wetenschap in Beeld, de Vakvereniging Fysische Geografie, Radbout Universiteit Nijmegen, NHL Hogeschool, Hogeschool Arnhem-Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Fontys Hogescholen, het Kadaster, Cito, het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap (KNAG), Alcarta atlas, Van Hall Larenstein en Kunst in Kaart.
Bronzen medailleregen tijdens WK Aardrijkskunde
Het Nederlandse team heeft vier bronzen medailles gewonnen op de Internationale Geografie Olympiade (iGeo). Het Nederlandse en Belgische team kwamen samen in Bunnik om vanuit daar online mee te doen. Er deden 209 leerlingen uit 54 verschillende landen mee.
De Internationale Geografie Olympiade werd van 12 tot en met 17 juli georganiseerd vanuit Parijs maar vond voor het Nederlandse en Belgische team plaats in Bunnik. Aangezien de covidpandemie een fysieke iGeo verhinderde, was de 18e editie van het wereldkampioenschap aardrijkskunde een online wedstrijd. De toetsen werden gemaakt op de Hogeschool Utrecht.
De leerlingen kregen hier zeer afwisselende opgaven van hoog aardrijkskundig niveau voor hun kiezen, verdeeld over drie wedstrijddagen. Ze begonnen met een schriftelijke essaytoets vergelijkbaar met het eindexamen aardrijkskunde, gevolgd door een virtuele veldwerkdag met een uitwerking in de vorm van verschillende kleine ontwerpopdrachten. De laatste toets bestond uit 40 multimediameerkeuzevragen.
Tijdens de essaytoets werden leerlingen bevraagt over ontwikkelingen in de mondiale luchtvaart, bedreigde Pacifische atollen, bodemdaling in de Mekongdelta, klimaatverandering en bosbranden en voedselzekerheid in een wereld van toenemende onzekerheid. Stuk voor stuk actuele vraagstukken die geografisch bevraagd werden.
In het virtuele veldwerk werd het stroomgebied van de Seine bezocht. Scholieren kregen vragen naar het verhang van de rivier, zoutwaterintrusie in het estuarium, botsende belangen van gebruikers de rivier en sporen van oude rivierlopen in het landschap. In de verdiepende uitwerking werden plannen gemaakt voor duurzaam toerisme in het brakke deltagebied en herinrichting van een deel van de uiterwaarden. Beide ontwerpen moesten ondersteund worden met een SWOT-analyse.
In de multimediameerkeuzetoets (MMT) wordt de gehele breedte van de geografie getoetst. Vragen over de Caraïbische divi-divi-boom, eruptie-type van een vulkaanuitbarsting in een Star Wars film, olifantenpaadjes en het hoogteprofiel van de Tour de France etappe van de dag dat de toets gemaakt werd, wisselden elkaar daarbij af.
Franse omelet
Omdat de olympiade dit jaar virtueel plaatsvond, waren ook de elementen van het culturele uitwisselingen programma online. Zo werd er via digitale instructie door alle 54 deelnemende landen simultaan een Franse omelet gebakken. Ook werd er op verschillende momenten contact gezocht met andere teams via videobellen.
Het Nederlandse team werd begeleid door Alice Peters (Het Twickel College Hengelo), Tim Schuring (Hogeschool Utrecht en het Bonifatiuscollege Utrecht) en Frans Westerveen. De voorbereidingsdagen, met een focus op cartografie, hebben hun vruchten afgeworpen. Naast dat hun aardrijkskundige kennis is gegroeid zijn de leerlingen ook een hecht team geworden.
Medailles
De resultaten van de individuele leerlingen zijn als volgt:
58e Jip Oude Weernink (18) uit Vries, 6 vwo Praedinius Gymnasium, Groningen
72e Tom ter Laak (18) uit Leende, 6 vwo SG Were Di, Valkenswaard
84e Danny Kristen (17) uit Borne, 5 vwo Twickel College, Hengelo
102e Sophie Bekkering (18) uit Niekerk Westerkwartier, 6 vwo Praedinius Gymnasium, Groningen
Bij de Internationale Aardrijkskunde Olympiade wordt aan ongeveer de helft van de deelnemers een medaille uitgereikt. Van de 209 deelnemers kregen de beste 18 een gouden medaille, de 35 besten daarna een zilveren en de volgende 45 deelnemers een bronzen medaille. De Nederlandse deelnemers ontvingen dus alle vier een bronzen medaille.
In 2023 wordt de Internationale Geografie Olympiade georganiseerd in Bandung, Indonesië.
Op de website van de Stichting Aardrijkskunde Olympiade komt informatie over aanmelden voor de voorrondes.