Countryportal Afrika Studiecentrum Leiden
Er gebeurt zo veel meer in Afrika dan wij meekrijgen via de Nederlandse media. De nieuwe portal over 54 landen, van Algerije tot Zimbabwe, leidt naar een schat aan gratis informatie, van nieuwsberichten, literatuur, achtergrondgegevens, statistieken tot kaart- en beeldmateriaal.
Half april meldde de Nederlandse pers dat minister Koenders namens de EU akkoorden sloot met drie Afrikaanse staten over het terugnemen van illegale vluchtelingen. Mali, Ghana en Ivoorkust zijn bereid om in ruil voor een nieuw op te richten noodfonds van 3,6 miljard euro hun vluchtelingen terug te nemen. Ook met landen in de Hoorn van Afrika wordt gesproken over de aanpak van mensensmokkel en migratie. Eritrea, Soedan, Ethiopië en Somalië moeten tegengaan dat vluchtelingen en migranten met bootjes de Middellandse Zee oversteken, en sneller asielzoekers terugnemen. Wederom in ruil voor geld.
Verder konden we in kleine artikelen in de krant lezen dat Malawi en Mozambique groot alarm hebben geslagen. Miljoenen mensen lijden honger doordat oogsten in het oosten en zuiden van Afrika mislukken vanwege de ernstige droogte. El Niño wordt als schuldige aangewezen.
Deze feiten over Afrika haalden de Nederlandse pers, maar er gebeurt op het Afrikaanse continent zo veel meer, waarvan we geen weet hebben en waarover actuele informatie lastig te vinden is. Het Afrika Studiecentrum Leiden (ASC) maakt dit vanaf nu een stuk eenvoudiger met haar countryportal. Op countryportal.ascleiden.nl vind je voor 54 landen de belangrijkste informatiebronnen. Of je nu wilt grasduinen in archieven, bij instellingen, in kaartencollecties of statistische informatie, steeds blijkt de portal een goed startpunt.
Op countryportal.ascleiden.nl vind je voor 54 landen de belangrijkste bronnen voor statistische informatie, archieven en ook nieuwsagentschappen
Laatste nieuws
Onder ‘Search newsfeeds’ zijn zowel in het Frans als in het Engels de nieuwsberichten over Afrika van tientallen nieuwsagentschappen te lezen – tot zeven dagen terug. Naast bekende westerse bronnen als BBC, Le Monde en New York Times, ook niet-westerse als Al Jazeera, het Chinese Global Times, kleine agentschappen als Afrik.com en natuurlijk heel veel lokale agentschappen, zoals AllAfrika. Hiermee is het mogelijk de ontwikkelingen in Afrika veel gedetailleerder te duiden dan wanneer enkel wordt geput uit Nederlandse kranten en nu.nl.
In het spotlicht
Daarnaast zet het ASC regelmatig interessante websites ‘In de spotlight’. Klik hierop en je belandt nu bij de eigen collectie Afrikaanse literatuur van het ACS met meer dan tienduizend titels (in hard copy en deels ook gratis online beschikbaar). Ook de fotocollectie van de Deutsche Kolonialgesellschaft staat in de schijnwerper, met vijftigduizend gedigitaliseerde historische foto’s uit heel Afrika. De verzameling van 24.407 foto’s uit de 19e en begin 20e eeuw van de voormalige Duitse kolonie Namibië is uniek.
Kortom, de countryportal van het ASC is een niet te missen bron voor Afrika-liefhebbers, journalisten, docenten bij het voorbereiden van lessen
en voor leerlingen als startpunt bij het maken van een werkstuk.