geografie mei 2016

Vrijwilligerstoerisme: goede zaak? | Stedelijke diversiteit als kans in Rotterdam | Terreur in Brussel: een Europese kwestie? | De man die van De Bosatlas een merk maakte | Het geheim van Hardenberg | Nieuw examen aardrijkskunde vmbo

Kennis

Vrijwilligerstoerisme: goede zaak?

Vrijwilligerstoerisme is populair onder jongeren. Je ziet wat van de wereld, maakt contact met de mensen daar en kunt ook iets voor ze betekenen. Maar schieten die er veel mee op en draagt het bij aan een beter begrip van de wereld?

toerisme
vrijwilligerswerk
Oeganda
Kenia
Opinie

Molenbeek

Het Brusselse Molenbeek toont aan wat er kan gebeuren als kwetsbare wijken en hun bewoners aan hun lot worden overgelaten.’ Het is een klein zinnetje in de laatste Geografie (april) aan het einde van een bespreking van het proefschrift van Gerard van Bortel en het heeft eigenlijk weinig van doen met Van Bortels werk, maar toch steekt het.

Blog: Brussels Lof
Brussel
Kennis

Terreur in Brussel: een Europese kwestie?

De aanslagen in Brussel waren de zoveelste in een reeks jihadistische terroristische daden in Europa. Ze krijgen veel aandacht in de wereld en maken ook in Nederland extra emotie los. Brussel is dichtbij, Brussel is Europa. Hoe komt het juist in deze context tot zulke acties? Wat is precies de boodschap en wie vormt uiteindelijk het doelwit?
 

Europese kwestie
Brussel
Kennis

Het centrum ligt om de hoek

Een huis in Overvecht met het centrum om de hoek? Iedereen die Utrecht een beetje kent, weet dat dit helemaal niet kan. Toch is de suggestie van een mooie locatie misschien al genoeg om een hogere prijs voor je huis te vragen. We onderzochten dit in de Utrechtse wijk Overvecht.
 

Utrecht
Overvecht
Kennis

Het geheim van Hardenberg

In de noordoosthoek van Overijssel ligt Hardenberg. Qua oppervlakte is het de grootste gemeente van Overijssel en toch relatief onbekend. Economisch gezien gaat het er prima, zelfs beter dan in Twente en Drenthe. Wat is het geheim van Hardenberg?
 

Hardenberg
Opinie

Dolomieten

Waar kun je mooier fietsen dan in de bergen? De wisselende uitzichten, het vermoeiende malen met de benen, het passeren van de boomgrens, de bevrediging van het boven komen. En waar kan dat passender dan in Italië, het land van de katholieke, volkse, ijdele wielercultuur? Zeg het me.

Blog: Fietslandschappen
Kennis

Stedelijke diversiteit als kans

Veel stedelijk beleid is gericht op het voorkomen van negatieve kanten van diversiteit zoals intolerantie, racisme, discriminatie en onveiligheid. DIVERCITIES is een groot Europees onderzoeksproject waarin juist de kracht van diversiteit centraal staat. Op basis daarvan is het lesprogramma De Diverse Stad gemaakt, dat net als het project in veertien landen draait.
 

onderwijs
onderzoek
Opinie

FOOD op de kaart

We raken niet uitgepraat over voedsel. Sterrenkoks, dieetgoeroes en kookboekenschrijvers zijn de nieuwe helden. Bijna wekelijks verschijnt er nieuw superfood, vaak een oude groente of fruitsoort getooid met een nieuwe naam. Voedsel is ook een goede graadmeter geworden voor veranderingen in dorpen, steden en wijken: opeens adverteert de bakker met speltbrood, duiken er winkels met speciaalbier op en zetten restaurants quinoasalade op het menu.

Blog: Kaartlezen
voedsel
Kennis

Interview met atlassenmaker Peter Vroege

Na ruim dertien jaar stopt Peter Vroege als uitgever van Bosatlassen. Hij ontwikkelde nieuwe atlasconcepten en ging daarmee als een koopman de consumenten- en zakelijke markt op. Van de Bosatlas maakte hij een merknaam. Van het succes op andere markten profiteerde ook de schoolaardrijkskunde.

Opinie

Pabo en basisonderwijs

Fysisch geografen en aardwetenschappers willen hun kennis delen met de samenleving – ook via andere beroeps groepen. In deze reeks passeerden deltamanagers, tourgidsen, natuurgidsen, stadsecologen en bestuurders de revue. We sluiten af met de pabo. Daar worden immers door hoog opgeleide aardrijkskundedocenten de toekomstige leraren basisonderwijs klaargestoomd om jonge kinderen te leren met een geografische blik naar hun leefomgeving te kijken.
 

Fysische geografie voor...
onderwijs
Nieuws

Nieuw vmbo-examen aardrijkskunde

Eerste ronde: een dikke voldoende

De overschakeling naar een ander examenprogramma vraagt veel van alle betrokkenen. Terugkijkend op het eerste ‘nieuwe’ vmbo-examen overheerst vooral trots dat alle partijen het zo goed hebben opgepakt. Wat vonden de docenten er zelf van?

onderwijs
Nederland
Nieuws

Countryportal Afrika Studiecentrum Leiden

Er gebeurt zo veel meer in Afrika dan wij meekrijgen via de Nederlandse media. Een nieuwe portal over 54 landen, van Algerije tot Zimbabwe, leidt naar een schat aan gratis informatie, van nieuwsberichten, literatuur, achtergrondgegevens, statistieken tot kaart- en beeldmateriaal.

Opinie

De nieuwe achternaam - De Napolitaanse romans [2]

In de vier Napolitaanse romans schetst Elena Ferrante het leven van Lila en Lenú, die in de jaren 1940 samen opgroeien in een achterbuurt van Napels. In deel 2 gaan de levens van de twee jonge vrouwen dramatisch uit elkaar lopen.
 

Napels