De toenemende onbereikbaarheid van stedelijk wonen heeft niet alleen gevolgen voor opkomende stadsbuurten maar ook voor de stedelijke regio. In Amsterdam verhuizen huishoudens met lage inkomens meer naar de regio (nabije gemeenten zoals Almere, Haarlemmermeer en Zaandam) dan andere inkomensgroepen. Deze zogenaamde ‘suburbanisatie van armoede’ geldt ook voor nieuwe migranten met lage inkomens. Waar zij ooit in de Pijp terecht konden, vestigen zij zich nu vaker in de regio.
Segregatie als probleem?
Het concept segregatie, of ruimtelijke uitsortering, wordt meestal gebruikt met de aanname dat het een vorm van ongelijkheid is. Niet alle vormen zijn echter een probleem: uitsortering naar leeftijd of huishouden is meestal geen onderwerp van discussie. Segregatie wordt als problematisch gezien wanneer het verbonden is aan maatschappelijke hiërarchieën, ofwel wanneer ongelijkheden naar klasse, opleiding of inkomen, of naar etniciteit, nationaliteit of religie, zich ook ruimtelijk manifesteren. Vaak gaat het over groepen die laag in de hiërarchie staan en over hun oververtegenwoordiging in bepaalde buurten. Concentraties van groepen aan ‘de bovenkant’ worden minder geproblematiseerd in het publieke debat, beleid en de wetenschap.
De zorgen om concentraties van armoede of van culturele groepen hebben te maken met eventuele negatieve gevolgen voor de inwoners. Eenzijdige buurten zouden sociale en culturele integratie en economisch succes kunnen belemmeren. In Amerikaanse context zijn hier ook bewijzen voor gevonden. In Nederland is de aanwezigheid van dergelijke negatieve gevolgen nog onderwerp van debat en onderzoek (zie eerdere bijdragen over sociale menging in Geografie).
Ongelijkheid en segregatie
Segregatie kan ongelijkheid verduidelijken en zelfs versterken, maar het is niet zo dat ongelijkheid per definitie leidt tot segregatie. In Zweden zijn bijvoorbeeld de verschillen in inkomen relatief laag, maar is de mate van sociale en etnische segregatie aanzienlijk hoger dan in Nederland. Het omgekeerde bestaat ook. Zuid-Europese steden kennen veel ongelijkheid maar hebben relatief gemengde binnensteden. In Athene bestaat zelfs verticale segregatie, waarbij rijkere inwoners op hogere etages wonen om meer licht en lucht te krijgen. De rijksten hebben een ruim dakterras.
Naast ongelijkheid, kan ruimtelijke scheiding van bevolkingsgroepen ook maatschappelijke en politieke solidariteit ondermijnen. Er is een verband tussen het hebben van verschillende contacten en begrip voor andere standpunten en belangen, waarbij het wel de vraag is wat eerst komt: een divers sociaal netwerk of het begrip. Daarnaast lijken rellen meer voor te komen in arme wijken in Zweden, Frankrijk en de VS dan in Nederland of België. Ruimtelijke scheiding kan echter wel een politieke rol spelen in de Lage Landen: de gesuburbaniseerde (lagere) middenklasse lijkt meer geneigd om te stemmen op rechts-radicale partijen dan die elders in het land.
Segregatie of menging?
De afgelopen jaren zien we een instroom van hoge inkomens en concentraties van lage inkomens in stadse sociale huur en in verouderende buurten in de regio. Deze uitsortering betekent echter niet meteen scheiding van groepen. De instroom van hoge inkomens in armere buurten kan segregatie juist verminderen en zolang sociale huurwoningen verspreid zijn over buurten blijft sociale menging gewaarborgd.
Wij hebben gekeken naar hoe woningmarktveranderingen bijdragen aan segregatie in de vijf grootste gemeentes in Nederland. Het is geen verrassing dat een stijging van de gemiddelde woningwaarde in de buurt samenhangt met de een groei van hoge inkomens, maar betekent dit ook segregatie? Tabel 1 toont veranderingen in een segregatiemaat op basis van inkomen tussen 2004 en 2016. Veranderingen zijn uitgesplitst naar verschillende typen buurten op basis van woningwaarde in 2004 en de groei van woningwaarden.
Lage-statusbuurten met een toename van woningwaarde dragen bij aan sociale menging. Deze trend compenseert echter niet voor andere woningmarktveranderingen. Woningwaardedaling in arme buurten en stijging in hoge-statusbuurten alsook nieuwbouw en vernieuwing zorgen voor een toename van segregatie in de stad. Deze studie laat ook zien dat etnische segregatie minder verbonden is met woningmarktveranderingen en over het algemeen afneemt. Alleen Den Haag ziet nog meer segregatie daardoor.