EU-puzzel nog lang niet gelegd

16 juni 2021
Auteurs:
Virginie Mamadouh
Geografie, Planologie & Internationale Ontwikkelingsstudies, Universiteit van Amsterdam
Herman van der Wusten
Geografie, Planologie & Internationale Ontwikkelingsstudies, Universiteit van Amsterdam
Dit artikel is verschenen in: geografie juni 2021
Europese kwestie
Europese Unie
Europa
Opinie
FOTO: EUROPESE COMMISSIE
Drie opeenvolgende presidenten van de Europese Commissie in het Berlaymont-gebouw in Brussel. Links José Manuel Barroso, midden Ursula von der Leyen en rechts Jean-Claude Juncker.

Sinds 2004 bespreken we in deze rubriek aspecten van de EU als geografische puzzel. We sluiten hier af met de grote veranderingen in de Unie van de afgelopen zeventien jaar en de groeiende aandacht in de media. Een vaste rubriek in Geografie is misschien minder nodig, maar de Europese kwestie is nog lang niet beslecht.

 

Vanaf 2004 verschenen in Geografie met enige regelmaat artikelen over de Europese Unie. Dit is het laatste in die reeks. Aanvankelijk onder het label ‘Besturen in Europa’, maar al gauw werd dat ‘Europese kwestie’. Aanleiding voor die naamsverandering was de afwijzing van een nieuwe EU-grondwet tijdens referenda in Frankrijk en Nederland. Europa werd steeds meer een echte ‘kwestie’ in de Nederlandse politiek, met uitgesproken voor- en tegenstanders. Tot dan toe werd Europa overgelaten aan de vakmensen als ‘mogelijk belangrijk maar saai en onbegrijpelijk’. Ook onder geografen was er weinig interesse. Het bleef bij de constatering dat er grote culturele verschillen binnen Europa waren en dat de welvaartsniveaus een eind uit elkaar lagen. De toetreding van een aantal oostelijke lidstaten na de val van de Muur onderstreepte dat nog eens. Zélf vonden wij dat de samenwerking tussen de groeiende groep lidstaten in de Unie een nieuwe geografische blik waard was. In de loop van zeventien jaar verschenen er een kleine honderd ‘Kwesties’ over de EU. Ongeveer de helft werd geactualiseerd en gebundeld in Europese Kwesties. Het functioneren van de EU in kaart gebracht. Dat was bij gelegenheid van de Europese verkiezingen van 2019.

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.