Geobronnen bestaat twintig jaar

5 november 2020
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
onderwijs
Nieuws

In 1985 begon geograaf Gotze Kalsbeek met het bijhouden van geografisch nieuws, nadat de vulkaan de Nevada del Ruiz uitbarstte en hij dat in de krant las. Kalsbeek bouwde een archief op met interessante geografische krantenknipsels en merkte dat dit een goede bron van inspiratie werd voor de lessen aardrijkskunde die hij gaf.

Met de techniek meegaand begon hij vanaf 1998 links naar bronnen op het web te verzamelen op een online pagina. Met name om leerlingen hun weg te laten vinden op het internet, wat toen natuurlijk nog lang niet zo ingeburgerd was als nu. Zoekmachines gaven wel al duizenden hits op simpele zoektermen, dus enige leidraad met hoe te zoeken was voor leerlingen fijn.

Vanaf 2000 begon Kalsbeek met de naam De Geobronnen en kwam er een eigen website. Internet nam sowieso in die tijd een vlucht: nieuwswebsites en internetplatforms waarop achtergrondartikelen werden aangeboden werden steeds sneller en beter. Kalsbeek verzamelde inmiddels geen hyperlinks naar bestaande websites meer, maar begon met het plaatsen van geografisch nieuws.

In 2010 kreeg De Geobronnen een make-over; zowel het uiterlijk als de techniek achter de website werden vernieuwd, en vanaf 2012 ging Kalsbeek steeds meer aandacht geven aan 'What's the geography in the news', een manier waarop zijn Engelse collega's het nieuws benaderen en die hem aansprak. Dat betekent meer tekst en uitleg bij nieuwsberichten en meer verwijzingen naar achtergrondverhalen. Tegenwoordig is natuurlijk alles te vinden op het internet. Het idee is nog steeds gericht op lesgeven: de meest relevante geografische bronnen worden verzameld zodat een docent efficiënt aan de hand van De Geobronnen een onderwerp kan behandelen.

Bij enkel geografisch nieuws bleef het niet op De Geobronnen. Lesmateriaal is er ook veel te vinden, onderverdeeld in verschillende categorieën. 

Al twintig jaar houdt Kalsbeek dit vol, en het wordt zeer gewaardeerd. De duizend bezoekers per dag zijn met name geïnteresseerd in de nieuwsberichten, maar ook de interactieve geoanimaties zijn populair.

Een paar berichten: