Glazen Globe 2021: Rwanda leren kennen door een jeugdboek

24 december 2021
Dit artikel is verschenen in: geografie januari 2022
Opinie
FOTO: MARIEKE KLEINHUIS
Kruispunt in Musanze in het noorden van Rwanda, augustus 2021.

Dit jaar is tijdens de kinderboekenweek op het Schaersvoorde College in Winterswijk de Glazen Globe uitgereikt aan Ruth Erica voor haar boek De boom met de bittere bladeren. Het boek laat je door de ogen van een 17-jarige Rwanda zien. 

De Glazen Globe is een prijs voor het beste aardrijkskundige jeugd- of kinderboek. Met deze prijs willen we het enthousiasme voor ons vak stimuleren en geografische informatie op een toegankelijke manier en door de ogen van een leeftijdgenoot tot de lezers, leerlingen laten komen. Het boek van Ruth Erica voldoet helemaal aan deze criteria.  

Want hoeveel weten we eigenlijk over Rwanda? De meesten onder ons kunnen zich nog de genocide van 1994 herinneren, maar wat weten we over het hedendaagse Rwanda en welke gevolgen zie je daarvan nog in het land? Het boek speelt veertien jaar na de genocide. Een gruwelijke gebeurtenis, waarbij in 100 dagen tijd meer dan 800.000 mensen werden vermoord, voornamelijk Tutsi’s en gematigde Hutu’s. De hoofdpersoon van het boek is Maridadi, een jonge Rwandese die op de markt werkt. Eigenlijk zou ze het liefst studeren aan de universiteit, maar daar is geen geld voor. En voor een ‘beurs voor de overlevenden’ komt ze ook niet in aanmerking. Ze ontmoet Puck uit Nederland, een studente die met haar Nederlandse directheid durft te vragen naar veel onderwerpen waarover in Rwanda niet openlijk wordt gesproken. Maridadi raakt meer en meer geïnteresseerd in haar eigen geschiedenis rondom de genocide.

Ontdekking

Rwandezen zwijgen liever over deze periode. Verschillen tussen Tutsi’s en Hutu’s bestaan immers niet meer, iedereen is nu Rwandees. Maar als dat echt zo is, zou Maridadi ook een beurs moeten kunnen krijgen. Het zwijgen heeft ook te maken met strikte beleefdheidsregels in Rwanda. Laat nooit zien wat er in je omgaat, gehoorzaam iedereen die ouder is dan jij en steek je neus niet in andermans zaken. Door de ontmoeting met Puck durft Mardidadi nu wél vragen te stellen. Als ze een weekend met Puck naar Goma gaat, net over de grens in Congo, komt er een beeld bij Maridadi naar boven van het kamp waarin ze tijdens de ‘Gebeurtenissen’ heeft gebivakkeerd. Ze ontdekt dat haar moeder niet in dat kamp is overleden zoals Maridadi altijd is verteld. Maar wat is er dan wel met haar gebeurd? Na een bezoek aan haar grootouders en haar vader vindt Mardidadi antwoord op haar vragen.  

Dagelijks leven

Maridadi woont nu in Gisenyi in het westen van Rwanda, gelegen aan het Kivumeer, bij Rosa en haar gezin. In het boek lees je hoe het is om daar te leven. Dat ze een buitentoilet hebben, dat ze zich wast met een emmer water en dat ze samen in een bed met een dochter van Rosa slaapt. En als er visite is, zoals Puck, wordt de haan geslacht voor een feestelijke maaltijd. Bij haar grootouders leer je het platteland kennen en bij haar vader de hoofdstad. Op een natuurlijke wijze krijg je via Maridadi een mooi beeld van het land, de verschillende bevolkingsgroepen, verschillen tussen arm en rijk, cultuur, de taal en ga zo maar door. Zo’n inkijkje in het dagelijkse leven maakte ons heel nieuwsgierig naar Rwanda. En zo gingen twee van de juryleden deze zomer mede door het lezen van dit boek zelf naar Rwanda. Als dat geen indicatie is dat dit boek de Glazen Globe verdient…

Op de fiets hebben we het land verkend, best pittig – Rwanda wordt niet voor niets het land van de duizend heuvels genoemd. Maar het is de moeite waard, want het is prachtig met naast het enorme Kivu-meer veel topisch regenwoud, vulkanen, koffie- en theeplantages en nationale parken met de Big Five. En wat een vriendelijke mensen! Zeker als fietstoerist val je erg op, dus bij elke stop werden we direct omringd door Rwandezen die graag een praatje met ons maakten. Tegenwoordig wordt wel Engels op school geleerd (voorheen Frans), maar veel verder dan goodmorning, how are you en give me money komen veel mensen op het platteland niet. Als je vervolgens geen geld geeft, is dat geen enkel probleem, de mensen blijven even vriendelijk.

Trots

Rwandezen zijn zeer trots op hun goed georganiseerde land. Met reden, als je ziet wat ze in 27 jaar hebben weten op te bouwen. Goede wegen, bussen die op tijd rijden, geregistreerde motortaxi’s met een extra helm voor de passagier, weinig corruptie, betaalbare gezondheidszorg en het is ook een schoon land (met een verbod op plastic). Het land wordt dan ook, sinds 2000, zeer strak geleid door president Kagame (the boss, zoals hij ook wel fluisterend wordt aangeduid, want je weet maar nooit wie er mee luistert).

Overal in het land kom je genocide memorials tegen. In persoonlijke gesprekken met Rwandezen wordt er over deze periode niet, of slechts in meer algemene bewoordingen gepraat. Maar als iemand dan tegen je zegt ‘wat fijn dat je nog een tante hebt, ik heb er geen meer’, komt dat wel binnen.

Blijvend actueel

De jury van de Glazen Globe vindt het verhaal over de genocide in Rwanda – ook al vond die ruim 27 jaar geleden plaats – en de thema's cultuur(verschillen), identiteit en conflictgebieden blijvend actueel. De vriendschap tussen Maridadi en Puck neemt je mee in het verhaal over Rwanda toen en nu. Je voelt via Maridadi hoe die inktzwarte periode het leven van de Rwandezen nog steeds beïnvloedt. Aan alles merk je dat de schrijfster veel onderzoek heeft gedaan in Rwanda. Na de uitreiking vertelde ze aan de aanwezige leerlingen dat ze vijf keer naar Rwanda is geweest, ook als student, en dat ze het verhaal meerdere keren heeft voorgelezen aan mensen daar om zeker te weten of alles wat ze schreef klopt.

[i] Lessuggestie (ook speciaal toegesneden op aardrijkskunde) bij het boek zijn te downloaden via de website van de auteur.

[i] Lees ook het artikel ‘Rwanda: de reconstructie na de genocide’.

Nog meer aanraders

Dor

Dit is een meeslepend verhaal van het uiteenvallen van een samenleving wanneer er door aanhoudende droogte geen water meer uit de kraan komt. Dit dystopische relaas speelt in Californië en je beleeft de heftige gebeurtenissen door de ogen van een aantal tieners. Wanneer je de gevolgen van klimaatverandering en hoe mensen met natuurlijke hulpbronnen omgaan, inzichtelijk wilt maken, is dit een zeer geschikt boek voor jongeren vanaf 12 jaar. Sommige zaken zijn erg Amerikaans, zoals het wapenbezit dat in een uiteenvallende samenleving zeker niet bijdraagt aan een veilige afloop. Maar de ontwrichting die een heftige ramp zoals deze met zich meebrengt, kun je zeker vertalen naar de Nederlandse context. De directe aanleiding voor het watertekort wordt niet genoemd, maar zou in de les daardoor juist interessante leeropbrengst kunnen bieden. 

Door: Neal Shusterman & Jarrod Shusterman

Met Roos op reis

Dit is een leuk en fantasievol boek om kinderen kennis te laten maken met kaarten en kaartlezen. Vaak wordt gezegd dat aardrijkskunde past begint vanaf groep 5 of 6, maar dat is helemaal niet waar. Ruimtelijke oriëntatie in de eigen omgeving en op een kaart zijn heel goed mogelijk in de onderbouw. En daar helpt Roos bij; zij wil in het boek iets heel bijzonders ontdekken, iets wat nog nooit iemand heeft gevonden, daarvoor heeft ze een kaart nodig. Geen gewone atlas of een wereldbol, maar een geheime kaart om geheime plekken te vinden. Ze tekent en tekent en zo wordt haar fantasie een plattegrond. Als ze de kaart in de klas laat zien, raakt iedereen zo enthousiast dat de hele klas een eigen kaart gaat tekenen. De plattegrond van Roos is ook echt te gebruiken als leermiddel en van meerwaarde om kinderen te leren over kaartlezen.

Door: Deborah Marcero (vertaald door Imme Dros)