geografie januari 2022

Omgaan met klimaatonzekerheden | Verdeeld Polen verdeelt Europa | Landschapsbiografie: het pad terug | Geologie van de Antillen | Onze kust in 3D-puntenwolken | Rwanda leren kennen via een jeugdboek | De Bosatlas van weer en klimaat

Kennis

Klimaatsignaal'21: leren omgaan met onzekerheden

Aan de vooravond van de klimaattop in Glasgow gooide het KNMI met Klimaatsignaal’21 een steen in de vijver. We moeten volgens het KNMI in Nederland rekening houden met een fors hogere zeespiegelstijging, met drogere en hetere zomers en extremere hoosbuien. Ook nu weer zijn de reacties verdeeld. Wordt er niet overdreven? Of: zie je wel, het is veel erger dan we dachten! Een lesje in klimaatonzekerheden.

Klimaat
klimaatverandering
KNMI
klimaat
Kennis

Polen: een verdeeld land dat Europa verdeelt

De Poolse regering ligt al een tijd op ramkoers met de Europese Unie. Polen laat zich simpelweg niet de les lezen door de buitenwacht. Daar zit een hele geschiedenis van territoriale verscheuring achter. Die bepaalde ook dat Polen zich verdeeld ontwikkelde. En dat is nog steeds zo. Polen A en B.

Kennis

Migratie vanuit Afrika 2015-2019: wen er (nog steeds) maar aan (2)

Ruim drie jaar terug concludeerden Hein de Haas en Ton Dietz in Geografie dat de migratie vanuit Afrika door de toegenomen welvaart niet was verminderd maar juist toegenomen. De nieuwste cijfers laten zien dat de intercontinentale migratie verder is opgelopen – zowel absoluut als relatief. 

Opinie

Het landschap anders bekeken

De landschapsbiografie put uit disciplines als archeologie, erfgoedgeschiedenis en geografie en beschrijft het landschap – landelijk en stedelijk – als de uitkomst van fysieke en vooral ook sociale processen van ‘gewone’ mensen, met ruimte voor toevallige gebeurtenissen. Gerard Hendrix, geograaf en erfgoedhistoricus, breekt een lans voor de schrijfstijl van W.G. Sebald in De ringen van Saturnus en voegt aan diens travelogue zelf een nieuw hoofdstuk toe met ‘Het pad terug’. Een drieluik.  

landschapsbiografie
Opinie

Het pad terug [1]

In de prachtige nazomer van 2021 lopen Lies en ik de Peddars Way en het Norfolk Coast Path, een van de lange-afstandswandelpaden in Engeland. Een makkelijk pad. Maar toch. We lopen het rechtsom. Van Thetford naar Hopton on Sea. Het verslag is linksom en begint bij het einde, net niet bij Hopton on Sea maar in Great Yarmouth.

landschapsbiografie
Kennis

De Antillen in drieën: geografie, geologie en tektoniek

Op basis van de verschillende ligging en geologie kun je de zes eilanden in drie groepen verdelen: (1) Aruba, (2) de SSS-eilanden en (3) Curaçao en Bonaire. In het drieluik ‘Geologie van de Antillen’ gaan we hier dieper op in.

geologie
Antillen
Kennis

Geologie van de Antillen (1): Aruba

Het eiland Aruba is slechts 18 km2 groter dan Texel. De grote verscheidenheid aan geologische verschijnselen is dan ook wonderlijk. En de afwisseling tussen ijstijden en warmere perioden is hier veel beter zichtbaar dan in Nederland.

geologie
Antillen
Nieuws

In memoriam Pim Beukenkamp

Pim Beukenkamp overleed op 29 november op 79-jarige leeftijd. Ronald Kranenburg, Leo Paul, Eelko Postma, Rob van der Vaart, Otto Verkoren en Joop van der Schee werkten veel met hem samen en blikken terug op een warm en geweldig mens.

Opinie

De Bosatlas van weer en klimaat toont het nieuwe normaal

Tien jaar na De Bosatlas van het klimaat verscheen in november een geheel vernieuwde Bosatlas van weer en klimaat. Deze blijkt ook zeer bruikbaar in het aardrijkskundeonderwijs.

Kennis

Visualisatie van de kust in 3D-puntenwolken

De Nederlandse kust wordt sinds de 19e eeuw gemonitord en de variaties worden in kaart gebracht om de veiligheid te bewaken. Met de zeespiegelstijging wordt dit nog belangrijker. Nieuwe visualisatietechnieken helpen hierbij.

Opinie

Het Oranjegevoel

De documentaire Oranje – Hoe een klein dorp groot kan zijn gaat over de gevolgen van de onverwachte komst van asielzoekers in een klein Drents dorp in 2014. Nog altijd actueel, want ook nu vinden er weer heftige, maatschappelijke discussies plaats over de beperkte animo en een gebrek aan opvangmogelijkheden voor vluchtelingen.

Opinie

In gesprek met Reintje en Rob Paaijmans: de wereld de klas in, de klas de wereld in

In 2023 bestaat het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap 150 jaar. In de aanloop naar deze bijzondere verjaardag speken we met KNAG-leden van verschillende generaties. Deze keer: Reintje en Rob Paijmans

150 jaar KNAG
KNAG
Kennis

GeoWeek 2021: terug van bijna weggeweest

Van 4 t/m 8 oktober gingen bijna 4000 leerlingen op expeditie met aardrijkskunde tijdens de GeoWeek. Een week waarin leerlingen zelf aardrijkskunde konden ontdekken: op bezoek bij een bedrijf, tijdens een gastles van een geoprofessional of op veldwerk!

GeoWeek
Opinie

Glazen Globe 2021: Rwanda leren kennen door een jeugdboek

Dit jaar is tijdens de kinderboekenweek op het Schaersvoorde College in Winterswijk de Glazen Globe uitgereikt aan Ruth Erica voor haar boek De boom met de bittere bladeren. Het boek laat je door de ogen van een 17-jarige Rwanda zien. 

Opinie

Boeken Geografie januari 2022

  • Van Oosten, C. Landscape governance. From analysing challenges to capacitating stakeholders. Proefschrift Wageningen University, 228 p.
  • Govers, L., & Reijers, V. Griend, een bewogen eiland. KNNV, 196 p., € 24,50.
  • Huijser, W. (Red.). Hier loop ik dan. Het mooiste uit de Nederlandse wandelliteratuur. Rainbow pocket, 491 p., € 15.
  • Flyn, C. Verlaten oorden. De natuur na de mens. Atlas Contact, 422 p. + 16 p. kleurenfoto’s, € 25 (pb).
Boeken
Verder in dit nummer:

Omgaan met klimaatonzekerheden | Verdeeld Polen verdeelt Europa | Landschapsbiografie: het pad terug | Omgaan met klimaatonzekerheden | Geologie van de Antillen | Onze kust in 3D-puntenwolken | Rwanda leren kennen via een jeugdboek