In memoriam Pim Beukenkamp

3 december 2021
Auteurs:
Joop van der Schee
emeritus hoogleraar onderwijsgeografie
Ronald Kranenburg
hoofdredacteur Geografie, KNAG
Leo Paul
Faculteit Geowetenschappen, Universteit Utrecht
Rob van der Vaart
em. prof. dr. sociale geografie
Dit artikel is verschenen in: geografie januari 2022
Nieuws
FOTO: FRANS WESTERVEEN

Pim Beukenkamp overleed op 29 november op 79-jarige leeftijd. Ronald Kranenburg, Leo Paul, Eelko Postma, Rob van der Vaart, Otto Verkoren en Joop van der Schee werkten veel met hem samen en blikken terug op een warm en geweldig mens.

Doctorandus in de fysische geografie staat op de rouwkaart. Pims vak was zijn lust en zijn leven. In 2003 ontving hij de Vethmedaille ‘voor zijn grote verdiensten voor zijn werk voor het KNAG en voor zijn werk voor de geografie in brede zin’. Wat was hij daar verguld mee! Want Pim vroeg zich altijd af of het wel genoeg en goed genoeg was wat hij deed. Met een pilsje in de hand na een nascholingscursus of excursie zette hij daar nogal eens vraagtekens bij. De Vethmedaille was een duidelijke erkenning van zijn werk. En terecht, want Pim heeft ontzettend veel gedaan.

Docent en nascholer

Allereerst was hij een sterdocent fysische geografie op de Universiteit Utrecht. Een geweldige docent die veel betekende voor studenten fysische geografie en met zijn colleges en veldwerken naam maakte. Een boeiend verteller die voor studenten en collega’s altijd klaar stond.

Daarnaast organiseerde hij ongelooflijk veel nascholingscursussen voor leraren aardrijkskunde. Hij was jarenlang de motor van de Utrechtse en landelijke nascholing en schuwde uitvoerende taken allerminst, want lesgeven deed hij graag. Waar mogelijk organiseerde Pim ook excursies bij nascholingscursussen, want geografie kan niet zonder veldwerk was zijn stelling. Met een busje vol aardrijkskundeleraren langs de IJssel of de Waal in het kader van een nascholing Ruimte voor de rivier. Pim achter het stuur. Of met de megafoon in de hand het veld in, hij was van alle markten thuis. Alles was altijd goed voorbereid en Pim bracht zijn kennis met veel geestdrift en humor.

Studiereisleider

Zo was Pim ook reisleider van talloze excursies van het KNAG en de Universiteit Utrecht. Hij was  onder meer betrokken bij reizen naar Midden- en Oost-Europa, de Canarische Eilanden en delen van Latijns-Amerika. Ook werkte hij mee aan een onderwijsproject in Bolivia, waarvoor hij Spaans leerde. Pim had een trouwe groep deelnemers. Tijdens de grondig voorbereide reizen genoot hij er het meest van om bij interessante locaties te vertellen over fysische geografie en landschap. Dat deed hij met veel passie en energie. Hij leek ter plekke jaren jonger te worden. Ook de deelnemers die niet geschoold waren in de fysische geografie wist hij te boeien en altijd legde hij de verbinding met de sociale geografie. Reizen met Pim betekende ook gezelligheid en daar hoorden lekker eten en drinken bij. Irma Beukenkamp was bij de reizen in heel veel opzichten de grote kracht. Weliswaar vaak op de achtergrond, maar onmisbaar.

FOTO: FRANS WESTERVEEN

Bestuurder en schrijver  

Pims hart lag bij het onderwijs op alle niveaus. Als bestuurder wist hij voor elkaar te krijgen dat er meer fysische geografie in het aardrijkskundeonderwijs kwam en leverde hij een enorme bijdrage aan de totstandkoming van de huidige examenprogramma’s.

Een goed KNAG-bestuurder was Pim ook. Lang actief in de afdelingen Onderwijs, Fysische Geografie en in het hoofdbestuur. Daarnaast zat hij in talloze commissies en schreef als fysisch geograaf mee aan geografische studieboeken en schoolboeken. Vanaf 2004 was hij lid van de Geografie-redactie. Van zijn fysisch geografische bijdragen vormde zijn artikel over het klimaat in de Braziliaanse speellocaties van het WK voetbal in 2014 de inspiratie voor Opgave 6 Het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië van het aardrijkskunde-examen 2021 havo 2e tijdvak. 

Tot slot

Woorden schieten tekort om Pim te beschrijven, maar enkele trefwoorden zijn: betrokken, bescheiden, hardwerkend en meelevend. Een warm en geweldig mens is er niet meer. Pim, we missen je enorm, maar we zullen proberen in jouw voetsporen verder te gaan.