Noodweer in verdroogd Californië

1 maart 2023
Auteurs:
Ronald Kranenburg
hoofdredacteur Geografie, KNAG
Dit artikel is verschenen in: geografie maart 2023
klimaatverandering
Californië
Kennis
FOTO: JOSH EDELSON/AFP/ANP
Luchtfoto van het stadje Planada in Centraal Californië, tussen San José (kust) en de Sierra Nevada (oosten) op 10 januari 2023. De straten staan blank als gevolg van de heftige januaristormen die de hele staat teisteren.

In februari 2022 meldde Fox Weather nog dat het westen van de Verenigde Staten volgens wetenschappers de droogste periode in meer dan 1200 jaar beleefde. En dat dit na 22 droge jaren opnieuw zo zou blijven. Een jaar later ziet het er heel anders uit. Drie weken heftige regen mondden uit in overstromingen, 21 slachtoffers en dikke pakketten sneeuw in de bergen.

 

Vraag je ChatGPT, het veel gehypte artificial intelligence schrijfprogramma, om een stukje over regen in Californië in januari, dan krijg je het verhaal dat januari midden in het droge seizoen valt en dat er deze maand zeer weinig regen is. In de kustregio kan er sprake zijn van wat lichte neerslag, maar landinwaarts zijn significante hoeveelheden neerslag zeer onwaarschijnlijk. Dat klopt dus met wat Fox Weather voorspelde. Maar het lijkt in niets op wat zich de afgelopen maanden in realiteit afspeelde. Tot zo ver automatisch geschreven verhalen, we gaan zelf aan de slag.

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.