O&L 2025 | 3

28 maart 2025
Dit artikel is verschenen in: geografie 2025 | 3
Onderwijs & Lesmateriaal
Nieuws

World’s largest lesson

Deze website bevat gratis lesmateriaal gericht op de Sustainable Development Goals (SDG’s, Duurzame Ontwikkelingsdoelen). Leerlingen worden geprikkeld bij te dragen aan een betere toekomst door zaken als burgerschap, rechtvaardigheid, klimaatverandering en milieu aan te pakken. Er zijn video’s, activiteiten en diverse projecten te vinden. Een mooi begin is de les Introducing the global goals (30 minuten) waarin leerlingen in de schoenen van een president komen te staan. De les is geschikt voor 8-14-jarigen. Voor deze groep is er ook Data Explorers on Minecraft Education, waarbij leerlingen datavaardigheden gebruiken om de planeet te beschermen binnen de Minecraft-omgeving. Zo leren ze wat data zijn en hoe je die kunt gebruiken bij echte wereldproblemen. Ook maken ze kennis met een aantal milieuproblemen.

WWF: Educatief materiaal voor basisscholen

Het Wereld Natuur Fonds biedt een breed scala educatieve materialen om kinderen bewust te maken van natuur en duurzaamheid. Voor basisscholen is er bijvoorbeeld het gratis lespakket Toekomstkunde. Het gaat over actuele onderwerpen als bossen, biodiversiteit en klimaatverandering. De lessen bevatten werkbladen, video’s en interactieve opdrachten die kinderen inspireren bij te dragen aan een duurzamere wereld. Je kunt je als docent aanmelden om regelmatig nieuwe lessen te ontvangen. 

Geologielessen over de Hondsrug

Geopark De Hondsrug heeft educatieve programma’s voor het basisonderwijs. Door interactieve excursies, speelse opdrachten en lespakketten leren ze over de geschiedenis van de ijstijden, de unieke landschappen en de hunebedden van de Hondsrug. Wil je aan de slag zonder hulp van een gastdocent, bekijk dan de lessenreeksen. Deze bieden lesmateriaal, inclusief lesplannen, opdrachten en ondersteunende middelen. Zo is er voor groep 6 tot en met 8 de lessenreeks Op reis door de aarde, over de ontstaansgeschiedenis van het Hondsruggebied en de Drentse bodem. Leerlingen leren hoe Drenthe zich heeft gevormd van een tropisch gebied tot een landschap gevormd door ijstijden. Daarbij komen onder andere fossiele regenwouden, de vorming van zout en het gebruik van delfstoffen aan bod. Voor groep 3 tot en met 8 is er de lessenreeks Esdorp in het Hondsruggebied, over de ontstaansgeschiedenis van esdorpen en speciaal het dorp Annen. Via losse activiteiten ontdekken leerlingen het landschap en de cultuur van de eigen omgeving, zoals hunebedden en oude beroepen, de Drentse taal en de invloed van de mens op het landschap.

Leermiddelen Europese Unie

De Europese Unie heeft gratis kant-en-klaar lesmateriaal over hoe de EU-lidstaten samenwerken in de Europese Raad en de Raad van de EU. Je kunt dit gebruiken in de klas of voor zelfstudie. Neem het pakket burgerschapsvorming. Dit omvat zeven lessen die leerkrachten, universitair docenten en andere onderwijsprofessionals kunnen inzetten om het werk van de Raad van de EU en de Europese Raad uit te leggen. Bij elke les zit een docentenhandleiding en materiaal voor in de klas, waaronder PowerPoint-presentaties, video's en links naar ondersteunende documenten. De lessen zijn ingedeeld naar leeftijdsgroep (9-12, 12-19, 17-25 en 60-plus) en onderwijsmethode. Er is ook een rollenspel waarin leerlingen van 16 jaar en ouder een zitting van de Raad naspelen. Ze staan dan in de schoenen van de nationale ministers en onderhandelen vanuit het standpunt van hun land. Voor leerlingen vanaf 9 jaar is er ook een quiz, waarbij ze door samenwerken en overleg leren over de EU. 

Geo in beeld – NOS op 3

Op het YouTube-kanaal NOS op 3 vind je uitlegvideo’s met achtergrondinformatie bij het dagelijkse nieuws, en dit in duidelijke taal. Onderwerpen die spelen in het leven van de leerlingen worden verder toegelicht, zoals de echte prijs van fast fashion. In andere video’s krijg je in tien tot twintig minuten uitgelegd hoe Poetin stille oorlog voert tegen het Westen, wat de politieke invloed is van Elon Musk en wat het mysterie is van het heetste jaar ooit. Op het kanaal vind je ook korte explainers, heel korte video’s met uitleg bij het nieuws. Bijvoorbeeld over grenzen, klimaatverandering, landbouw en conflicten. Het gaat om hedendaags nieuws en is daarmee goed te koppelen aan de leefomgeving van de leerlingen. De explainers worden ook gedeeld op Instagram en TikTok, dus leuk (voor de leerlingen) om te volgen.