Pepijn van Diggelen wint NK Aardrijkskunde

8 juni 2021
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
onderwijs
Nieuws

Pepijn van Diggelen heeft overtuigend de nationale finale van de 28e Aardrijkskunde Olympiade gewonnen. De 6 vwo-leerling van het Zutphense Baudartiuscollege mag samen met Jasper Hermsen (theorieprijs), Niek van Veenhuizen (veldwerkprijs) en Steffen Scheelings (iGeo-prijs) Nederland vertegenwoordigen tijdens de Internationale Geografie Olympiade (iGeo).

 

In dit speciale coronajaar deden er toch nog meer dan 6500 leerlingen uit heel Nederland mee aan de voorronde. Vijftien leerlingen kwalificeerden zich voor de eindronde. Deze werd van 2 tot 4 juni verzorgd door de HAN - University of Applied Sciences in Nijmegen.

Winnaar Pepijn gaat volgend jaar civiele techniek studeren en wil zich daarbij richten op watermanagement, hij blijft zich dus gelukkig verdiepen in geografie!

Duurzame voedselvoorziening

Tijdens het veldwerk kregen de finalisten de geografische ontwerpopdracht om in het plangebied voor 2000 inwoners een duurzame voedselvoorziening te realiseren. Deze opdracht sluit aan bij een project van de gemeente Berg en Dal om haar inwoners meer te betrekken bij de lokale voedselketen.



Van de Bosporus naar Bunnik

Tijdens de Internationale Geografie Olympiade (iGeo) gaan de Nederlandse finalisten de geografische strijd aan met leeftijdsgenoten uit zo’n 50 verschillende landen. Oorspronkelijk zou dit wereldkampioenschap aardrijkskunde plaatsvinden in Istanboel, maar vanwege corona is er dit jaar een online evenement van 10 tot 16 augustus. Het Nederlandse team zal verblijven in Bunnik en bij de wedstrijdelementen gebruik maken van de faciliteiten van de Hogeschool Utrecht.

Winnaar Pepijn van Diggelen en zijn aardrijkskundedocent Tjeerd Roosjen (Baudartius college).
Coronaproof-georganiseerde finale.

De Aardrijkskunde Olympiade wordt ondersteund door bijdragen van het ministerie van OCW, Noordhoff Uitgevers De Bosatlas, ThiemeMeulenhoff De Geo, HAN-University of applied sciences,  ASML, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, SLO, de Unie van Waterschappen, Wetenschap in Beeld, de Vakvereniging Fysische Geografie, Radbout Universiteit Nijmegen, NHL Hogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, Fontys, het Kadaster, CITO, het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap (KNAG), Alcarta atlas, Van Hall Larenstein en Kunst in Kaart.