Santorini

10 november 2023
Auteurs:
Dit artikel is verschenen in: geografie november/december 2023
vulkanisme
Kennis
Santorini
FOTO: DMITRY CHULOV/ISTOCK
Lagen van roze puimsteen van de eerste eruptie met daarop puinsteen van de tweede op Thira.

Een van de grootste vulkanen in Europa    

Zuid-Europa telt een aantal actieve vulkanen en het zijn zeker niet de kleinste. De zwaarste uitbarsting die ooit in Europa plaatsvond, is die van de Santorini in Griekenland. Dit gebied is nog steeds vulkanisch actief.

De meeste vulkanen in Europa liggen rond de Middellandse Zee. In Duitsland en Frankrijk kom je ze ook tegen, maar die zijn al duizenden jaren niet meer actief of ze zitten net op de grens tussen slapend en uitgedoofd (zie Geografie maart 2023 en december 2020). Dat is anders in Zuid-Europa. Daar vind je diverse actieve vulkanen en het zijn zeker niet de kleinste. Neem Italië. De Etna op Sicilië spuwt regelmatig as en lava uit. Ook de Vesuvius even ten oosten van Napels kan af en toe zeer actief zijn. Maar de gevaarlijkste vulkaan van Europa is minder bekend, terwijl die toch regelmatig van zich laat horen en zien, al is het slechts door daling en stijging van de bodem of uitstoting van zwavelrijke dampen. Het gaat om de Flegreïsche Velden, aan de kust direct ten westen van Napels. Het is een enorme vulkaan met tientallen eruptiepunten. Nu nog slapend, maar als die tot uitbarsting komt...

Verder naar het zuidoosten in Europa zijn grote delen van Griekenland geologisch zeer actief. Er komen regelmatig aardbevingen voor en in de Egeïsche Zee liggen diverse eilanden met deels nog actieve vulkanen.

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.