Slums, de thuishaven van de armen

1 februari 2023
Dit artikel is verschenen in: geografie februari 2023
armoede
Kennis
FOTO: COOKELMA/ISTOCK
De huizen in de decenniaoude slum Dharavi tellen soms meerdere verdiepingen en zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.

Slums, favela’s, shanty towns, kampungs, bidonvilles, informal settlements, sloppenwijken of hoe ze wereldwijd ook heten, stellen stadsbesturen voor dilemma’s. De ongeplande nederzettingen hebben een bufferfunctie, maar vormen ook een ‘schandvlek’, waar mensen in zeer gebrekkige omstandigheden leven. Welke aanpak komt de bewoners ten goede? 

 

Het begrip slum kwam begin 19e eeuw op in industrialiserend Engeland, als aanduiding van stadsdelen waar arbeiders woonden. Het had een uitgesproken negatieve bijklank en dat sloeg, behalve op de slechte woonomstandigheden, vooral op de bewoners: scrum, of krapuul, zoals tot in het midden van de 20e eeuw de bewoners van het Maastrichtse Stokstraatkwartier werden genoemd. Tegelijkertijd waren slums een rijke bron van verhalen – denk aan Charles Dickens – waar de gegoede burgerij van smulde, getuige de Engelse uitdrukking attraction of repulsion.

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.