Waddenboeken

1 oktober 2020
Auteurs:
Henk Donkers
Geograaf, aardrijkskundeleraar, wetenschappelijk medewerker, docent geografie/planologie/milieu en wetenschapsjournalistiek, wetenschapsjournalist
Dit artikel is verschenen in: geografie oktober 2020
Nieuws
  • Noordhoff Atlasproducties (2018). De Bosatlas van de Wadden. 224 p., € 29,95.

Geen kaartjes van overboord geslagen containers (dat gebeurde vlak na het uitkomen van de atlas), maar verder staat zo’n beetje alles erin, schreef de recensent in maart 2019 in Geografie. En: ‘Ik wil het uitschreeuwen: kijk nog even goed naar de foto’s en kaarten en bedenk wat je zelf wilt zien. En gá dan, want straks is het te laat. Dan rest enkel een atlas van wat eens het mooiste stukje Nederland was.’ Voor geografen is er geen mooier boek over het Waddengebied dan deze Bosatlas.

  • Schroor, M. (2018). Landschapsbiografie van het Waddengebied. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 108 p.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed liet landschapsbiografieën schrijven over vier nationale parken, waaronder het Waddengebied. Wat maakt het waddenlandschap, dat ontstaan is door getijdewerking en constant verandert, zo bijzonder en hoe zijn de historischlandschappelijke kenmerken ontstaan? Helaas in te lage oplage gedrukt, maar te downloaden.

  • Abrahamse, J. (2012). Waddenzee Werelderfgoed. Matrijs, 256 p., € 34,95.

Voor de Cultuurhistorische Reeks Werelderfgoed in Nederland van uitgeverij Matrijs schreef geograafcartograaf, fotograaf en wadloper Jan Abrahamse (1937-2013), medeoprichter van de Waddenvereniging en jarenlang hoofdredacteur van het iconische blad Noorderbreedte, een mooi, degelijk en veelzijdig boek over ‘een van de laatste grote wildernissen op onze planeet’.

  • Hoekstra, D. (2020). Glans op het wad. Noordhoek, 240 p., € 22,50.

Emeritus-hoogleraar celbiologie Dick Hoekstra (RUG) gaat op zoek naar de eiland- identiteit van de vijf Nederlandse Waddeneilanden door in hun roerige  geschiedenis en geografische, politieke en sociale ontwikkelingen te duiken.

  • Buiter, R., Govers, L., & Piersma, T. (2016). Knooppunt Waddenzee. 20 Leafdesdichten. Bornmeer, 144 p., € 17,50.

De Waddenzee als cruciaal onderdeel van een veel groter systeem dat zich uitstrekt van het hoge noorden tot het diepe zuiden aan de hand van vijf heel verschillende trekvogels.

  • Egberts, L., & Schroor, M. (Eds.)(2018). Waddenland Outstanding; History, Landscape and Cultural Heritage of the Wadden Sea Region. Amsterdam University Press, 340 p., € 109.

Dertig bewerkte wetenschappelijke bijdragen aan het internationale symposium (1-3 december 2016) van de Waddenacademie over de geschiedenis, het landschap en het cultureel erfgoed in het Waddengebied van Den Helder tot Esbjerg.

  • Kernteam Basismonitoring Wadden (2020). Wadden in beeld 2019. Signalen vanuit het beheer. 80 p., online beschikbaar

Vijfde editie van het jaarboek dat allerlei ontwikkelingen in het Waddengebied, vooral in het natte deel ervan, in beeld brengt. Bedoeld om beleid en beheer te evalueren en te verbeteren, maar bevat ook een schat aan materiaal voor het onderwijs. Dat geldt ook voor de voorgaande vier edities.

  • Van Loon-Steensma, J.M., De Vries, M.B., Bouma, T.J., & Schelfhout, H.A. (2020). Weerbare Waddenkust. Waddenacademie, 52 p., online beschikbaar

Verkennende studie naar de bescherming van de brede Waddenkustzone bij extreme zeespiegelstijging met een overslagbestendig kustlandschap en een dubbele dijk.

  • Buursma, A. (2019). Beteugeld Estuarium. Cultureel erfgoed in het Lauwerszee- en Lauwersmeergebied. Waddenacademie, 176 p., € 22,50.

Vijftig jaar na de afsluiting van de Lauwerszee beschreef cultuurhistoricus Albert Buursma de geschiedenis van het gebied en wat daar nu nog van te zien is.