Docentendag aardrijkskunde: Grenzen, beweging en inclusiviteit

Campus Radboud Universiteit Nijmegen
20 maart 2025 - 14:00
20 maart 2025 - 17:00
FOTO: JAY WENNINGTON / UNSPLASH

Grenzen, beweging en inclusiviteit: Geografische perspectieven op een veranderende wereld

De sectie Geografie, Planologie en Milieu (GPM) van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert een docentenmiddag voor aardrijkskundeleraren, met frisse perspectieven op actuele thema's die verder gaan dan de bestaande schoolboeken.

Het vak aardrijkskunde is dynamisch, en deze dag laat zien hoe de wereld verandert en hoe wij dat als docenten kunnen vertalen naar ons onderwijs. Deze dag geeft niet alleen nieuwe kennis, maar ook inspiratie om het aardrijkskundeonderwijs relevanter en toekomstbestendiger te maken. We hebben daarvoor een programma gemaakt met een aantrekkelijke mix van inhoudelijke en didactische workshops en lezingen.  Tijdens de inhoudelijke lezingen en workshops is er ook ruimte voor het maken van een praktische vertaalslag.

In de workshop Geografische Geschiedenis als Geopolitiek Wapen wordt zichtbaar hoe geografische verhalen bewust worden ingezet om geopolitieke agenda’s te legitimeren. Dit biedt docenten handvatten om leerlingen kritisch te laten nadenken over historische en geografische narratieven. De sessie Urban Fringe Development zoomt in op stedelijke groei in Afrika, een onderwerp dat vaak onderbelicht blijft in Nederlandse lesmethodes.

Met Automated Decision-Making and Artificial Intelligence at European Borders komt een nieuw, urgent thema aan bod: de impact van technologie en AI op migratie en mensenrechten. Deze inzichten helpen docenten om actuele technologie en ethische dilemma’s in hun lessen te integreren. Tot slot biedt Werelden in Beweging: Naar een Decentraal en Inclusief Wereldbeeld een kritische blik op eurocentrisme in onderwijs en laat het zien hoe we leerlingen een inclusiever wereldbeeld kunnen meegeven.

Inhoudelijk bijtanken en didactisch uitwisselen staan vandaag centraal. Tegelijkertijd is er in de pauze en na afloop ruimte om de contacten met collega’s en met de docenten van de Radboud Universiteit te versterken. 

Deelname kost 50 euro. Het hele programma vind je op de website van de Radboud Universiteit, daar kun je je ook aanmelden voor de dag.