Watereducatiebijeenkomst Waterschap Noorderzijlvest
De eigen omgeving is zeer geschikt om water- en klimaatvraagstukken concreet te maken voor leerlingen. Zoals met de lesmethode ‘Water op het schoolplein’ die leerlingen bewust maakt van overstromingsrisico’s en wateroverlast in de eigen omgeving. Tijdens de bijeenkomst kun je zien en horen wat deze methode inhoudt en hoe je met leerlingen ermee aan de slag kunt. Daarnaast gaan we naar buiten en bezoeken we ‘Het Zuidelijk Westerkwartier’, een regionaal bergingsgebied ten westen van de stad Groningen.
In de afsluitende carrouselrondes kom je afwisselend te weten wat Waterschap Noorderzijlvest het onderwijs speciaal heeft te bieden en hoe leerlingen via digitale kaarten veldwerk kunnen uitvoeren op hun telefoon en op stoeptegelniveau aangeven welke plekken in hun omgeving risico hebben op hitte en wateroverlast.
Er is plaats voor maximaal 25 deelnemers. De bijeenkomst is in eerste instantie bedoeld voor docenten uit de provincie Groningen of direct omgeving. Docenten van buiten dit gebied kunnen zich aanmelden voor de reservelijst. Er kunnen maximaal 2 docenten van een school deelnemen. Aanmelden kan tot en met 24 januari. Deelname is gratis dankzij een subsidie van de Unie van Waterschappen.
Programma
14.00 – 14.30 Inloop met koffie en thee.
14.30 – 15.00 ‘Water op het schoolplein’ door Tim Favier, lerarenopleider Universiteit Utrecht/Hogeschool Utrecht.
15.00 – 15.30 Presentatie over het project Zuidelijk Westerkwartier en inleiding excursie door Gaby Krikke, omgevingsmanager.
15:30 - 16.30 Fietsexcursie door het gebied.
16.30 – 17.00 Carrousel 1 (met wat te drinken/tussendoortje)
- Groep A: Tim Favier over veldwerk in de eigen omgeving met ArcGIS Storymaps.
- Groep B: Annemieke van der Lans-Langendijk, communicatiemederwerker Jeugd en Educatie, over wat Noorderzijlvest het onderwijs heeft te bieden.
17.00 – 17.30 Carrousel 2
- Groep A: Annemieke van der Lans-Langendijk over wat Noorderzijlvest het onderwijs heeft te bieden.
- Groep B: Tim Favier over veldwerk in de eigen omgeving met ArcGIS Storymaps.
17.30 Afsluiting