In 1934 klimt de fotograaf in de schoorsteen van de Elektrische Centrale Gelderland, die twee jaar later in gebruik genomen zal worden. Op de voorgrond het industriële Nyma-complex met een watertoren, een 60 meter hoge schoorsteen en rijen zaagtanddaken van de oost-west georiënteerde fabriekshallen. Gelijkmatig daglicht is belangrijk voor het zicht op de op spoelen draaiende rayongarens.
De kunstzijdespinnerij staat er op dat moment pas vijf jaar en is de derde van Nederland. De locatie aan de Waal is bewust gekozen. De fabricage van rayon vergt veel water. Ook van belang: hier kan per schip houtpulp worden aangevoerd, nodig voor de productie van cellulose, waaruit de rayongarens worden gespannen.
Begin jaren 1950 zijn topjaren voor de Nyma, die in 1956 met 2131 man personeel de grootste werkverschaffer van Nijmegen is. Begin jaren 60 zakt de vraag in en het doek valt in 1969. Tot eind 2006 draaien in de bedrijfshallen nog de spoelen van de kunstgrasrollen van een verre opvolger, Ten Cate Thiolon. Maar na een grote brand in 2009 gaat de fabriek definitief dicht.