geografie 2024 | 6

Grip op migratie | Irreguliere migratie | Opvang in spookstad | Waalfront Nijmegen | Escalatie Iran en Israël |Commercieel gebruik openbare ruimte | Geografisch redeneren in de klas

Kennis

Grip of turbulentie? Inzoomen op migratie

Migratie was het thema waarop het vorige kabinet viel en waarvan de nieuwe rechtse regering een absolute topprioriteit heeft gemaakt. Sociaal geograaf Joris Schapendonk probeert meer duiding te geven aan dit belangrijke geografische thema en richt zich meteen op een van de heetste hangijzers: irreguliere migratie.

migratie
Opinie

Een bijzondere geografische ervaring met een randje

Migrantenopvang in Castel Volturno

Aan de historische kustweg tussen Rome en Napels ligt Castel Volturno. Ooit had de Zuid-Italiaanse elite hier buitenverblijven. Na de aardbeving in 1980 werd het plaatsje aan haar lot overgelaten. Nu biedt het onderdak aan migranten uit West-Afrika, Zuid-Azië en Albanië. Eind mei gingen twaalf 5-vwo’ers van het Luzac Lyceum Eindhoven er op bezoek.

onderwijs
migratie
Italië
Kennis

Metamorfose Waalfront

Ten westen van Nijmegen, aan de Waal, vonden vanaf de jaren 1900 grootschalige industriële activiteiten hun plek. Maar de stad groeide en de bedrijfsactiviteiten verdwenen door economische herstructurering en de vraag naar woonruimte. Een verslag van de metamorfose van het Waalfront.

stadsontwikkeling
Nijmegen
Kennis

Het sociaal kapitaal van Mariënvelde

In de wereld van actieve kleine kernen is Mariënvelde een beroemdheid. Het dorp maakte naam met de oprichting van een zorgcorporatie, waarmee dorpelingen zelf zorg inkopen en organiseren, de bouw van een Brede Maatschappelijke Voorziening – dorpshuis, sporthal, dagbesteding en zorgcentrum in één – en de vernieuwing van het dorpshart. Het toverwoord is sociaal kapitaal.

Veerkrachtig platteland
Kennis

Op de rand van een regionaal conflict

Iran en Israël en de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten 

In de schaduw van  de oorlog in Gaza is de spanning tussen Iran en Israël snel aan het escaleren. Met Hezbollah als cruciale speler in Libanon en recente provocaties aan beide zijden staat het Midden-Oosten mogelijk voor een verwoestend regionaal conflict. De escalatie vindt zijn oorsprong in een complexe historie van geopolitieke rivaliteit en militaire allianties.

Midden-Oosten
conflict
Iran
Israël
Opinie

Haveloos

De kermis van april ging naadloos over in het Bevrijdingsfestival. Dat was een kwestie van een paar dagen afbreken, een paar dagen opbouwen, en daarna weer afbreken. Enkele weken later stond alweer een volgend evenement op de agenda: de Tong Tong Fair, een cultureel festival waarin de Indische cultuur centraal staat.

Malieveld
Kennis

De IJzer anders

Geef je het landschap het woord, dan kom je tot andere inzichten. We doen als mens een stapje terug. Onze bemoeienis en omgang met de aarde zijn immers niet in alle opzichten gelukkig. Dat is de essentie van het initiatief ‘de IJssel anders’. In dat kader was er een vijfdaagse wandeling langs de IJzer – verwant én met een eigen verhaal. 

Frankrijk
Kennis

Heel Frankrijk in kaart

De kaartencollectie van het KNAG in het Allard Pierson bevat een stapel van maar liefst 273 forse kaartbladen van Frankrijk, de carte d’état major. Napoleon gaf in 1808 de aanzet, maar de serie werd pas gecompleteerd in 1879. Het ambitieuze project paste helemaal in de geest van het opkomend nationalisme en staatsvorming van die eeuw.

KNAG-collectie
Kennis

Openbare ruimte en inclusiviteit

De Nieuwestad in Leeuwarden

Waar mensen zich vroeger verbonden voelden met een politieke partij of kerk, ontlenen ze hun sociale identiteit nu aan andere verbanden, zoals de stad waarin ze wonen. Maar toenemend commercieel gebruik van de openbare ruimte sluit veel mensen buiten. Bijvoorbeeld in Leeuwarden. 

inclusie
Leeuwarden
Kennis

Detroit Comeback City

De autostad die ooit bijna 2 miljoen inwoners telde, raakte in verval en ging in 2013 zelfs failliet. Sindsdien werd herhaaldelijk gesproken over een mogelijke revival van ‘Detroit Comeback City’. Een échte comeback bleef telkens uit. Is het nu dan toch zo ver?

Open kaart
Detroit
Kennis

Geografisch redeneren in het voortgezet onderwijs

Geografisch leren redeneren vraagt oefening. Om docenten een handvat te bieden is een geografisch redeneermodel ontworpen. Handig bij het ontwerpen én nabespreken van een opdracht.

onderwijs
Kennis

Dichtheid

Wanneer de oceanische plaat onder de continentale plaat duikt, speelt niet zozeer de zwaarte maar de dichtheid van gesteenten een rol. Bij afkoeling neemt de dichtheid nog toe en sleurt de groeiende lithosferische laag de (minder dichte) oceaankorst mee de diepte in. 

Vraag het de geoloog
Nieuws

GeoWeek 2024: Ook met andere vakken op expeditie

Nanda Kamphuis en collega’s gingen met diverse vmbo-klassen van het Omnia College naar GeoWeek-expedities. De behandelde thema’s sluiten niet zomaar aan bij de dagelijkse wereld en de vakken op het vmbo. Toch was het een geslaagd experiment. Nanda legt graag uit waarom.

GeoWeek
Opinie

Boeken G06 2024

  • Weterings, A. Waar zijn de banen in Nederland? Veranderingen 1996-2022
  • Van der Velden, J. 80 jaar stedelijke vernieuwing en wijkaanpak. Update 2024
  • The Journal of Development Around the World
  • Ritchie, H. Niet het einde van de wereld
  • Lacoere, P. Van groei naar grens. Ruimteneutraliteit en bouwshift als doelstellingen van duurzaam landgebruik
  • Leinfelder, H. e.a. (red.). Wonen uit de schaduw. Liber amicorum Pascal De Decker
Boeken
Opinie

Sporen van Slavernij: de erfenis [podcast]

Deze podcast volgt op de documentairereeks Sporen van Slavernij (omroep MAX). Daarin onderzochten vier bekende Nederlanders de geschiedenis van hun tot slaaf gemaakte voorouders in Suriname en op de Caribische eilanden. In de podcast gaat presentatrice Dolores Leeuwin verder op onderzoek: welke rol speelt het verhaal van de slavernij nog in het heden en hoe kunnen we hiermee omgaan?

Podcasts
Opinie

GeopolitiekNu [podcast]

Sportswashing: waarom fascisten, oligarchen en sjeiks sport misbruiken.

Podcasts