O&L 2024 | 6

30 augustus 2024
Dit artikel is verschenen in: geografie 2024 | 6
Onderwijs & Lesmateriaal
onderwijs
Nieuws

Circuville

Circuville.com presenteert een getekende circulaire samenleving. Vijf hoofdpersonen nemen je mee door hun leven in het dorp. Zo laat de boer zien hoe hij via verschillende verdienmodellen een duurzame toekomst kan hebben. Het verhaal van de bouwer toont hoe je ook bij de bouw rekening kunt houden met de natuur. Ook de bankier heeft in een circulaire wereld genoeg te doen, in Circuville bloeit namelijk de bio-economie. De website Circuville is ontwikkeld door Biobased Creations en Studio Goudbaard en wordt gefinancierd door de Europese Unie.

Atlas over permafrost rond de Noordpool

Een van de gevolgen van klimaatverandering is dat het Noordpoolgebied opwarmt. De permanent bevroren ondergrond (permafrost) ontdooit daarom steeds verder. Hierbij komen grote hoeveelheden kooldioxide (CO2) en methaan (CH4) vrij. De huidige kennis hierover is gebundeld in de digitale Arctic Permafrost Atlas. Je vindt daarin talloze kaarten van de veranderingen in het gebied en schitterende foto’s. De tekst is geen academische opsomming, maar een mooie mix van kennis van wetenschappers, Inuit en mensen die er later zijn komen wonen en werken. De atlas is online gratis te raadplegen, een uitstekende bron voor werkstukken en scripties en biedt ook in de lesvoorbereiding eenvoudig bruikbaar (kaart)materiaal over tal van onderwerpen. Bijvoorbeeld over de verspreiding van permafrost, de maximale ijsuitbreiding 25.000 jaar terug, op permafrost gebouwde nederzettingen, temperatuurverandering, economische activiteiten en natuurbranden. 

Podium voor Onderwijs

Podium voor Onderwijs ontwikkelt en verzamelt allerhande educatief materiaal. Op de website kun je voor elk niveau iets vinden, van online lesmateriaal tot gastlessen en excursies, vaak gratis beschikbaar. De educatieve projecten sluiten aan op maatschappelijke thema’s en het curriculum. Er zijn ook veel lessen die aansluiten bij aardrijkskunde. De lesbrieven Maasvlakte 2 in gebruik gaan bijvoorbeeld over de huidige en toekomstige bedrijvigheid op het laatste uitbreidingsgebied van de Rotterdamse haven. Per lesbrief is aangegeven bij welke vakken en begrippen deze aansluit. Zo komen duurzaamheid, ruimtelijke inrichting en geologie meermaals aan bod. De in totaal 6 lesbrieven in 27 varianten zijn geschikt voor meerdere niveaus en ze ondersteunen diverse kerndoelen. Er zijn lessen voor groep 7-8 en onder- en bovenbouw voortgezet onderwijs.
Wind voor NOP! is een module voor groep 6 tot 8 over duurzame energie. Deze omvat drie gevarieerde lessen. Eerst wordt behandeld wat energie is, les 2 gaat in op het windpark Noordoostpolder en in les 3 leren leerlingen hoe windturbines werken. Elk onderwerp wordt laagdrempelig uitgelicht met foto’s, filmpjes, informatie- en werkbladen en proefjes.

Leermateriaal voor de Cariben

In het Caribisch gebied doen jaarlijks zo’n zeshonderd leerlingen mee aan het centraal examen aardrijkskunde. De inhoud van de syllabus en het examen is hetzelfde als in Nederland, behalve het domein Eigen leefomgeving. Dat bevat onderwerpen kenmerkend voor het Caribisch gebied. Het leermateriaal voor dit domein was sterk verouderd en sloot niet aan bij de vernieuwde syllabus. Zes mensen hebben nieuw leermateriaal ontwikkeld voor havo en vwo. Dat is sinds juni beschikbaar via Wikiwijs, maar er zijn ook papieren katernen. Het eerste katern heet Wat is de Caribische regio. Andere katernen gaan in op de fysische, politieke, demografische, sociaal-culturele en economische dimensie in het Caribisch gebied. Het laatste katern gaat over onderzoek doen in de eigen regio. Het lesmateriaal is ontworpen voor het Caribisch gebied, maar is ook interessant als je lesgeeft in Nederland. Wie weet haal je er ideeën of opdrachten uit om het beeld te verruimen dat jouw leerlingen van het Koninkrijk der Nederlanden hebben.