O&L 2025 | 1
Move a Lot
Ruimtelijke ordening speelt een grote rol in Nederland. In het spel Move a Lot staan leerlingen zelf voor de uitdagingen van gebiedsontwikkeling. Dit betekent keuzes maken over natuur, infrastructuur en bebouwing. Move a Lot is een digitale puzzel waarbij je binnen een bepaalde tijd grond moet ruilen en daarmee ruimtelijke doelen moet realiseren. Het stimuleert kritisch nadenken en laat zien hoe complex het is om verschillende belangen in balans te brengen.
Ontbossing in de Amazone
Hoe beïnvloeden economische keuzes het milieu en de mensen die er wonen? Met het lesmateriaal Ontbossing in de Amazone: het verhaal van Weidyenye leren leerlingen in de bovenbouw havo/vwo over de impact van ontbossing op de Amazone en haar bewoners.
Het verhaal volgt Weidyenye, een lid van een inheemse gemeenschap, en laat zien hoe ontbossing de natuur, maar ook de cultuur en leefomgeving van deze mensen bedreigt. Aan de hand van interactieve kaarten en geografische data uit EduGIS duiken leerlingen dieper in mondiale thema’s zoals biodiversiteit, klimaatveranderingen en de gevolgen van landbouw en houtkap. De les sluit aan bij de eindtermen van het aardrijkskunde-examenprogramma.
Schaap Sieb en Ruimte voor de Rivier
Hoe houden we onze voeten droog in Nederland? In de vrolijke animatieserie Sieb het schaap leren kinderen uit groep 4 tot en met 7 alles over het belang van dijken en waterbeheer. De avonturen van Sieb maken complexe onderwerpen begrijpelijk en leuk voor de jongsten. De serie gaat over overstromingen, waterberging en dijkverlaging; allemaal wateruitdagingen in ons land.
Waterwise
Water is onmisbaar in ons dagelijks leven, maar hoe houd je het schoon en beschikbaar? Waterwise is een interactieve leeromgeving voor leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Met lessen over waterbeheer, zuivering en de impact van klimaatverandering. Via quizjes, video’s en opdrachten ontdekken leerlingen alles over waterbeheer in de eigen buurt en de rol van de waterschappen. Van de gevolgen van zeespiegelstijging voor ons laaggelegen land, tot de zorg voor schoon en voldoende water. Waterwise maakt onderwerpen als duurzaamheid en milieubeheer tastbaar en sluit aan bij de kerndoelen voor aardrijkskunde.
Aan de slag met afval
Aan de slag met afval bevat lesmateriaal over zwerfafval en hergebruik. Leerlingen leren over afvalverwerking in Nederland en ontdekken hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een duurzame wereld. Met praktische opdrachten en interactieve werkvormen, waardoor ze actief nadenken over hun consumptiegedrag en de impact op het milieu. Geschikt voor het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
Klimaatadaptatie in Noord-Brabant: lesmateriaal voor scholieren
De website Klimaatadaptatie Brabant is een mooie ingang naar een breed scala aan educatieve middelen over klimaatverandering en aanpassingsstrategieën. Er zijn aparte secties met lesmateriaal voor het basis-, voortgezet en hoger onderwijs om leerlingen bewust te maken van klimaatvraagstukken en oplossingen in de eigen omgeving. Je vindt via de site ook bronnen die leerlingen en studenten kunnen helpen bij het maken van verslagen en het doen van onderzoek.
Neem het Klimaatspel voor het basisonderwijs. Spelenderwijs helpen leerlingen mee om hun schoolplein te vergroenen. Een leuke manier om te leren over klimaatverandering en wat je daar als inwoner aan kunt doen. Of neem de serie Klimaatverhalen voor het hoger onderwijs, met toegankelijke informatie over klimaatverandering in Noord-Brabant. Ondersteund met foto’s, kaarten en ander beeldmateriaal.
Woeste Wereld: overleven in noodsituaties
Het Rode Kruis heeft het gratis lespakket De Woeste Wereld ontwikkeld voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool (groep 6, 7 en 8). Tijdens de lessen duiken leerlingen in de woeste wereld van zes natuurrampen met grote gevolgen. Op interactieve manier leren ze hoe zo’n natuurramp ontstaat en hoe ze zich erop kunnen voorbereiden. In de lessen worden persoonlijke verhalen gedeeld en in de digitale werkboeken zijn diverse feitjes en opdrachten te vinden. Door de flexibele opzet bepaal je als docent zelf de lesduur. De behandelde natuurrampen zijn aardbevingen, droogte, extreme hitte, orkanen, overstromingen en tsunami’s.
Lesmateriaal over vluchtelingen
VluchtelingenWerk Nederland biedt gratis lesmateriaal aan voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Aan de hand van persoonlijke verhalen en interactieve werkvormen maken leerlingen kennis met het leven van vluchtelingen. Thema’s als migratie en mensenrechten worden laagdrempelig en toegankelijk gemaakt. Het lespakket Leven in veiligheid is ontwikkeld voor zowel het basis- als het voortgezet onderwijs. Groep 7 en 8 leren in twee lessen waarom mensen vluchten, hoe ze vluchten en wat er gebeurt als iemand in Nederland mag blijven. De onderbouw van het voortgezet onderwijs leert onder andere waarom mensen vluchten, hoe het leven in een vluchtelingenkamp is en hoe een asielprocedure werkt. Ook is er een extra les over 4 en 5 mei, die ingaat op oorlog, onderdrukking en vluchten.