geografie 2025 | 1

AI-techniek traceert bodemleven | Herontwikkeling Tour & Taxis in Brussel | Ruimtelijke ordening in een veranderend klimaat |Kust Suriname verdrinkt | Didaktiek van de Hoop | Conceptkerndoelen m&m en m&n | Drijvende stenen | Aardrijkskunde Olympiade

Kennis

Omslag stadsbeleid Brussel

Herontwikkeling Tour & Taxis: erfgoed is troef 

Decennialang waren projectontwikkelaars in Brussel oppermachtig. Maar de laatste jaren is er meer waardering gekomen voor erfgoed en leefmilieu. Een mooi voorbeeld is de herontwikkeling van een goederenoverslagterrein aan de rand van de binnenstad. 

stadsontwikkeling
Brussel
Kennis

De Baarlingerpolder

Polderen voor een landbouwtransitie

De stikstofcrisis is een feit. Uit heel het land trokken boeren naar Den Haag om te protesteren tegen de voorgestelde maatregelen. Het kan ook anders: negen boeren uit de Baarlingerpolder staken de koppen bij elkaar, om samen op zoek gaan naar een uitweg uit de crisis. 

Veerkrachtig platteland
landbouw
Nederland
Kennis

Ron Boschma, evolutionair economisch geograaf

Winnaar van de Prix Vautrin Lud 2024

De Prix Vautrin Lud is ’s werelds hoogste wetenschappelijke onderscheiding voor baanbrekend en invloedrijk geografisch onderzoek. In oktober was het de eerste keer dat een Nederlander de prijs ontving: economisch geograaf Ron Boschma. 

Opinie

Geografie voor iedereen?

Festival International de Géographie

Oudere geografen herinneren zich vast nog de pittige teksten in het Engels, Duits en Frans die ze voor hun studie moesten lezen. Tegenwoordig is Engels veelal de voertaal. Maar Frans… Zou dit de reden zijn dat het Festival International de Géographie in de Vogezen bij ons nauwelijks aandacht krijgt? Terwijl daar jaarlijks toch zo’n 40 duizend mensen op af komen. Veronique Bolder vertelt Geografie waarom je het FIG eigenlijk niet mag missen. 

Kennis

Tijdigheid en tijdelijkheid

Ruimtelijke ordening in een veranderend klimaat

Nederland zal de ruimtelijke ordening moeten aanpassen aan het veranderende klimaat. Het besef is er wel, maar traagheid is troef. Hoe krijgen we de vaart erin? De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur publiceerde afgelopen zomer hierover een advies. 

ruimtelijke ordening
Kennis

Een kaart van Maaskamp uit de Franse tijd

Nieuwe kaart der zeven Hollandsche departementen

In 1881 schonk Jan Pieter Six het KNAG een kaart van Nederland uit de Franse tijd. Daarvan zijn maar drie exemplaren bekend. Waarom zijn die zo zeldzaam?

KNAG-collectie
Kennis

AI traceert dieren in de modder

Waddengebied

Fysisch geografen en aardwetenschappers proberen met satellietbeelden en artificial intelligence een beter beeld te krijgen van het ecosysteem in het Waddengebied. 

AI
Kennis

De kust van Suriname verdrinkt

Suriname heeft al decennia problemen met de kustverdediging. De tamelijk smalle, dichtbevolkte kuststrook ligt erg laag. Vanouds woonden de Surinamers op de langgerekte, oost-west lopende ritsen, langgerekte zandruggen. Maar het zeewater rukt op en steeds vaker staat het land blank.

waterveiligheid
Suriname
Kennis

Didaktiek van de Hoop

Tien ontwerpprincipes voor hoopvol aardrijkskundeonderwijs

Veel jongeren maken zich zorgen over klimaatverandering. De Didactiek van de Hoop probeert leerlingen via allerlei werkvormen te het besef te laten ontwikkelen dat een betere wereld mogelijk is en dat zij daarin een rol kunnen spelen.

Onderwijs & Lesmateriaal
onderwijs
Kennis

Het wonderbaarlijke, plastische effect van Wenschow

Reliëfkaarten van de werelddelen uit 1952-1953

Het is enorm lastig reliëf zo weer te geven op een wandkaart, dat je de hoogteverschillen als levensecht ervaart. Maar een Duitse beeldhouwer(!) slaagde daar wonderwel in. De plastische reliëfkaarten van Wenschow vonden via België en Groningen hun weg naar Nederlandse klaslokalen.

cartografie
onderwijs
Kennis

Conceptkerndoelen mens & maatschappij en mens & natuur

Meer ruimte voor actualiteit en kritische reflectie

Geografische vraagstukken bevinden zich vaak op het raakvlak van de leergebieden mens & maatschappij (m&m) en mens & natuur (m&n). Niet vreemd dus dat aardrijkskunde kerndoelen in beide leergebieden heeft. De conceptkerndoelen zijn concreter dan de huidige en bieden meer mogelijkheden actuele onderwerpen en de eigen leefomgeving in de les te verwerken. 

onderwijs
Kennis

Drijvende stenen

Vulkanisch gesteente bevat vaak holtes, soms een paar, soms zo veel dat het gesteente op water blijft drijven. Die holtes ontstaan op diverse manieren, afhankelijk van de taaiheid van het magma.

Vraag het de geoloog
geologie
Nieuws

O&L 2025 | 1

  • Move a Lot
  • Ontbossing in de Amazone
  • Schaap Sieb en Ruimte voor de Rivier
  • Waterwise
  • Aan de slag met afval
  • Woeste Wereld: overleven in noodsituaties
  • Lesmateriaal over vluchtelingen
Onderwijs & Lesmateriaal
onderwijs
Nieuws

Aardrijkskunde Olympiade: de ultieme uitdaging voor jouw leerlingen

Een wedstrijd over actuele aardrijkskundige onderwerpen, de strijd aangaan met gelijkgestemden in de finale en kans maken op een geografische trip naar het buitenland. Welke geograaf in de dop wil dat nou niet? 

onderwijs
Aardrijkskunde Olympiade
Opinie

Boeken 2025 | 1

  • Van Wijk, K. De roem van Boskoop. De geschiedenis van een befaamd kwekersdorp.   
  • Van Es, A. De Bagdad-Berlijnexpress.                                      . 
  • Jin, X. African Migrant Entrepreneurs in Guangzhou: how active agents survive in a hostile environment.  
  • Van der Woud, A. De steden, de mensen. Nederland 1850-1900. 
Boeken
Opinie

Latin Impact [podcast]

Hoe wordt muziek ingezet om sociaalmaatschappelijke kwesties aan te kaarten? In deze podcast bespreekt Nina Jurna met een gast elke aflevering een nummer uit een Latijns-Amerikaans land.

Podcasts