O&L 2025 | 2

21 februari 2025
Auteurs:
Florien Willems
webredacteur geografie.nl
Dit artikel is verschenen in: geografie 2025 | 2
Onderwijs & Lesmateriaal
onderwijs
Nieuws

Onderwaterwereld van Ernst

Neem een duik in de Onderwaterwereld van Ernst. Ernst is ecoloog bij het Hoogheemraadschap van Delfland. In korte filmpjes vertelt hij over het leven in, op en langs het water en wat het waterschap daar allemaal voor doet. De grappige filmpjes zijn geschikt voor leerlingen van groep 5 tot en met 8 en alle niveaus van het voortgezet onderwijs. Een leuke aanvulling op lessen over natuur en milieu.

NEMO Science Museum in de klas

NEMO biedt online een boel wetenschapslessen aan voor het primair en voortgezet onderwijs, mbo en de pabo. Leerlingen uit groep 1 tot en met 8 kunnen bijvoorbeeld aan de slag met energie, voedsel, duurzaamheid, plastic en sterrenkunde. De lessen bevatten praktische experimenten en opdrachten, waarmee kinderen zelfstandig aan de slag kunnen. Voor het voortgezet onderwijs is er onder andere een bijzonder ruimtevaart- en sterrenkundeproject. Leerkrachten kunnen de lessen gratis downloaden en meteen inzetten in de klas. Verder biedt NEMO Kennislink waardevol bronmateriaal aan. In publicaties, podcasts en events worden onderwerpen belicht die ons leven beïnvloeden.

Woeste Wereld: overleven in noodsituaties

Het Rode Kruis heeft het gratis lespakket De Woeste Wereld ontwikkeld voor kinderen in groep 6, 7 en 8 van de basisschool. Tijdens de lessen duiken leerlingen in de woeste wereld van zes natuurrampen met grote gevolgen. Op interactieve manier leren ze hoe zo’n natuurramp ontstaat en hoe ze zich erop kunnen voorbereiden. In de lessen worden persoonlijke verhalen gedeeld en in de digitale werkboeken zijn diverse feitjes en opdrachten te vinden. Door de flexibele opzet bepaal je als docent zelf de lesduur. De behandelde natuurrampen zijn aardbevingen, droogte, extreme hitte, orkanen, overstromingen en tsunami’s. 

Tijdreis door de groeve van de Sint-Pietersberg

Natuurmonumenten biedt online diverse wandelroutes aan. Zo is er een tijdreis door de groeve van de Sint-Pietersberg. Tijdens de route word je begeleid door de oehoe, een van de bewoners van de groeve en ga je 70 miljoen jaar terug in de tijd. De route voert langs een aantal punten met daarbij uitleg in teksten en in een filmpje. Ontdek onderweg de verschillende aardlagen in de groevewand, bewonder mammoeten in de laatste ijstijd, wees op je hoede voor sabeltandtijgers in de tijd van jagers en verzamelaars en dwaal door de ondergrondse wereld van de Sint-Pietersberg. Leuk als excursie in het echt, maar ook vanuit het klaslokaal.

Geo in beeld: History 101

Onderwijs en lesmateriaal start een nieuwe serie, Geo in beeld. In elk nummer wordt een serie, video, documentaire of film uitgelicht die je kunt gebruiken in de les. Ditmaal aandacht voor History 101, een documentaire op Netflix die in korte geschiedenislessen van ongeveer 20 minuten verhaalt over wetenschappelijke doorbraken, sociale bewegingen en belangrijke ontdekkingen. Dit gebeurt aan de hand van infographics en archiefbeelden. Het eerste seizoen is zeker ook geschikt voor het aardrijkskundeonderwijs. Zo gaat aflevering 3 over de snelle opkomst en globalisering van China. Aflevering 4 belicht de geschiedenis van plastic, de afvalproblematiek en oplossingen. In aflevering 5 wordt besproken of olie in het Midden-Oosten een zegen of een vloek is voor de regio en de rest van de wereld. Aflevering 8 zoomt in op kernenergie en de voor- en nadelen ervan. 

 

Weet je ook nog een leuk onderwerp voor deze rubriek? Mail naar e.steenwinkel@knag.nl