O&L 2023 G08

1 oktober 2024
Dit artikel is verschenen in: geografie oktober 2023
Onderwijs & Lesmateriaal
onderwijs
Nieuws

Lesmateriaal: digitale vaardigheden

Mijn leerlingen staren zich soms blind op een kaart. Daar moet iets aan gedaan worden, dacht Floor Gunzeln. Daarom heeft ze tijdens haar stage bij Esri Nederland samen met het KNAG lesmateriaal ontwikkeld over digitale kaartvaardigheden. Ruim zeventig docenten in het voortgezet onderwijs reageerden op haar vragenlijst over elementen die in dit lesmateriaal aan bod moeten komen. Dat resulteerde in drie losse lessen voor vmbo, havo en vwo. Met behulp van GIS leren leerlingen kaarten lezen, met aandacht voor essentiële kaartelementen als titel, legenda, schaal en geografische coördinaten. 

Zeespiegels

In Geografie februari 2023 noemden we het project Zeespiegels van documentairemaker Gerlanda Wijninga. In vier afleveringen belichtte ze de relatie van Rotterdam met water. Inmiddels zijn er drie nieuwe video’s waarin Gerlanda, tegen de stroom van de Maas in, het binnenland intrekt. Twee delen gaan over de bodemdaling in de Krimpenerwaard. Esther Stouthamer (UU) vertelt wat er in de ondergrond gebeurt en hoe de processen te monitoren zijn. De geïnterviewde bewoners lijken er niet wakker van te liggen dat de grond onder hun voeten wegzakt. Maar het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft er de handen vol aan. 

De laatste aflevering toont de gevolgen van klimaatverandering voor de voedselproductie in de Hoeksche Waard en Albrandswaard, en de inspanningen van het Waterschap Hollandse Delta om bij de voorspelde zeespiegelstijging het land in de dijkringen ook na 2050 droog te houden. Aansprekend is het verhaal van de inventieve biologische boer die zijn werkwijze voortdurend aanpast om zowel in tijden van droogte als bij overvloedige regenval de voedselproductie op peil te houden.