O&L 2023 G07

1 september 2023
Dit artikel is verschenen in: geografie september 2023
Onderwijs & Lesmateriaal
onderwijs
Nieuws

Windkracht! 

Booy Michielsen heeft een educatief kaartspel gemaakt over klimaatneutraliteit en energietransitie. Het is bedoeld voor kinderen van 10 jaar en ouder en leuk om te gebruiken bij aardrijkskunde. In Windkracht! ben je burgemeester van een van de zes steden in het spel. Aan jullie de taak je stad zo snel mogelijk klimaatneutraal te maken. Dit kan door allerlei vormen van duurzame energie in de stad te bouwen, experts te verzamelen of collega’s van andere steden af te troeven. Er zijn diverse tactieken, maar klimaatverandering kan roet in het eten gooien. Je kunt als burgemeester overvallen worden door allerlei gebeurtenissen op verschillende schaalniveaus. Bij het spel zijn ook lesbrieven ontwikkeld voor groep 7/8, onderbouw havo/vwo, vmbo-tl en bovenbouw vwo. Het kost €34,95.

Wereld van Water

Basisschooldocente Natasha de Korte zocht voorafgaand aan de GeoWeek op internet naar voorbereidend lesmateriaal. Op de website van het Watersportverbond vond ze onder het kopje Wereld van Water een gratis lespakket over waterbeheer, watersport, plastic soep en teamgeest. Elke online les duurt ongeveer 60 minuten en is los te geven. Natascha koos voor I love water. Ze vond de les van goede kwaliteit en een toevoeging aan het bestaande onderwijsmateriaal. De les gaat over de kringloop van water. De kinderen leren wat de oorzaken zijn van droogte en hoe er gezorgd kan worden voor een klimaatbestendig Nederland waterland. 

Klimaat kent geen grenzen

De overstromingen in de Euregio Maas-Rijn in 2021 vormden na orkaan Ida in de VS de een na de duurste natuurramp ter wereld van dat jaar, meldde de NOS op 28 december 2021. Om de sociale en economische gevolgen van klimaatverandering in beeld te brengen, hebben zestig leerlingen uit Heerlen, Hasselt en Aken een bijzondere documentaire gemaakt, Klima kennt keine Grenzen. Behalve beelden van het verwoestende water komen ook burgers en bestuurders van de getroffen gemeenten aan het woord. Alles is ondertiteld in het Nederlands, Frans en Duits. De film wil jongeren meer bewust maken van de klimaatverandering en de sociale en economische gevolgen en is dus prima te gebruiken in de les. 

Eye Film Player - gratis films voor in de klas

>In Geografie maart 2022 schreef Tamara Klopper al hoe je film kunt inzetten bij aardrijkskunde. Ondertussen zijn er op de Eye Film Player meer dan vijftig extra films gratis beschikbaar gemaakt voor het onderwijs. Vooral de thema-pagina rondom Cinema Ecologica sluit goed aan bij aardrijkskunde. Deze films verbeelden de verhouding tussen mens en planeet Aarde, van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie en van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction. 

Europese Unie - lesmateriaal

Stap in de schoenen van een minister van een EU-lidstaat en neem deel aan de besluitvorming over het verbod op wegwerpplastic, of de transitie naar elektrische auto’s. In het simulatiespel EUcraft ervaren leerlingen hoe besluiten van de Europese Unie tot stand komen. En zo biedt de EU Unie nog veel meer lesmateriaal, in de vorm van quizzen, spellen, werkbladen en video’s. De lengte varieert van 5 minuten tot 1,5 uur, zodat je ze makkelijk kunt inpassen in de les. Ze gaan onder andere over de Europese Unie, burgerschap en klimaat. Het lespakket Grenzen en bruggen staat bijvoorbeeld stil bij verplaatsingen van de mens en de soms desastreuze effecten zoals de verdrinkingsdoden in de Middellandse Zee en de braindrain uit herkomstlanden. In 2050 – Het is aan jou! (voor primair en voortgezet onderwijs) beleven leerlingen een normale dag, maar door te ontbijten, winkelen of sporten komen ze erachter wat de keuzes van vandaag betekenen voor de wereld van morgen.

Lesmateriaal over slavernij

  • Netwerk Film Educatie heeft een selectie gemaakt van korte films (gratis) en lesmateriaal over slavernij, ook voor aardrijkskunde. filmeducatie.nl/slavernij
  • Het boek Op de rug van Bigi Kayman is een handig hulpmiddel om het met jonge leerlingen te hebben over de slavernij. Het op waarheid gebaseerde verhaal legt kinderen uit wat slavernij inhoudt zonder het te zwaar te maken. 
  • De website Slavernij en jij bevat basiskennis over het Nederlandse slavernijverleden, geschikt voor het voortgezet onderwijs. Interessant voor AK zijn onder andere de onderdelen ‘Cultuur in slavernij’ en ‘Na de slavernij’. www.slavernijenjij.nl
  • Het Tropenmuseum biedt een online lespakket voor leerlingen van 10-15 jaar. De les ‘Bittere smaak van chocola’ gaat over de trans-Atlantische slavenhandel en hoe oneerlijke handel vandaag de dag terug te zien is. In de les ‘Over racisme, discriminatie en vooroordelen’ leren leerlingen dat sommige vooroordelen al eeuwenlang bestaan en gaan ze aan de slag met het aanpakken daarvan. amsterdam.wereldmuseum.nl/nl/onderwijs/lesmateriaal-voor-de-klas-thuis/slavernij-niet-voorbij