%1

Opinie

Sophie & Coco naar het einde van de loonkloof [podcast]

Een podcast uit 2022, maar nog steeds actueel. Sophie van Gool en Coco van Beveren willen de loonkloof onder de aandacht brengen en belangrijker: zorgen dat die verdwijnt. Als het begrip loonkloof je niks zegt, beluister dan deze podcast.

Podcasts
Opinie

De strateeg [podcast]

Een podcast over geopolitiek, door journalist Paul van Liempt. Hij volgt internationale ontwikkelingen en gaat erover in gesprek met experts. Het levert interessant verhalen op die concreet maken hoe sterk internationale structuren van invloed kunnen zijn op het dagelijks leven.

Podcasts
geopolitiek
Opinie

Impact in de Polder [podcast]

In deze serie van de Sociaal Economische Raad (SER) gaat Marnix Kluiters met experts in gesprek over vraagstukken die de SER aangaan. Veelal sociaaleconomische kwesties, die raken aan het nu zo populaire begrip brede welvaart. Maar sommige vraagstukken zijn heel geografisch, zoals de gezondheidskloof (ruimtelijk merkbaar), de grondstoffentransitie en burgerparticipatie. 

Podcasts
Opinie

Welkom in het Antropoceen [podcast]

‘Over leven op een schone planeet en een goed leven voor iedereen’, omschrijft podcastmaker en journalist Marco Visscher zijn podcast. Er komen allerlei onderwerpen aan bod waarmee we nu te maken hebben of zullen gaan krijgen. 

Podcasts
Opinie

Veldheren [podcast]

Wekelijkse podcast waarin generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif worden bevraagd over de oorlogen in Oekraïne en Israël. Ze pretenderen niet alles te weten en kunnen niet in de toekomst kijken, maar bieden vanuit hun ervaring en kennis uitleg en achtergrondinformatie.

Podcasts
Opinie

GeopolitiekNu [podcast]

Sportswashing: waarom fascisten, oligarchen en sjeiks sport misbruiken.

Podcasts
Opinie

Sporen van Slavernij: de erfenis [podcast]

Deze podcast volgt op de documentairereeks Sporen van Slavernij (omroep MAX). Daarin onderzochten vier bekende Nederlanders de geschiedenis van hun tot slaaf gemaakte voorouders in Suriname en op de Caribische eilanden. In de podcast gaat presentatrice Dolores Leeuwin verder op onderzoek: welke rol speelt het verhaal van de slavernij nog in het heden en hoe kunnen we hiermee omgaan?

Podcasts
Opinie

Perestrojkast [podcast]

Deze podcast biedt een boeiende kijk op Midden- en Oost-Europa. In de aflevering van april, nummer 221, bespreken Geert Jan Akkerman en Floris Hahn Slowakije met doordachte vragen over welke impact de Slowaakse verkiezingen hebben op de relatie met de EU en de ontwikkelingen in Oekraïne.

Podcasts
Opinie

Diplomatie raakt [podcast]

In opdracht van de rijksoverheid interviewt reisjournalist Liesbeth Rasker Nederlandse diplomaten die werken op ambassades wereldwijd.

Podcasts
Opinie

100% Europa [podcast]

In de nieuwe podcast 100% Europa neemt Europaverslaggever Geert Jan Hahn je mee langs mensen, bedrijven en winkels om de impact van Europa op ons dagelijks bestaan te onderzoeken.

Podcasts
Opinie

Achter de Frontlinie [podcast]

Bram Vermeulen is bekend van de tv-reeks Frontlinie, over het leven van mensen die aan frontlinies wonen, op plekken waar vrijwel niemand anders komt. Hij maakt ook een podcast, Achter de Frontlinie, die daarop aansluit met de rol van het Westen,
Europa en Nederland op die plekken.

Podcasts
Opinie

De Oostflank - Europa's grens onder hoogspanning [podcast]

Sinds Rusland Oekraïne in februari 2022 binnenviel, ligt de focus vooral op het grensgebied tussen beide landen. Maar hoe staat het met andere buurlanden van Rusland? Ontdek via deze podcast hoe Europa’s dynamiek sinds de inval is veranderd.

Podcasts
recensie
Nieuws

De postkoloniale podcast [podcast]

In De postkoloniale podcast werpen Rick Honings en Coen van 't Veer van de Universiteit Leiden een blik op het koloniale verleden van Nederland en de hedendaagse impact ervan. Ze hebben een brede insteek en gaan in gesprek met allerlei onderzoekers en schrijvers over hun werk in relatie tot het koloniale verleden.

Podcasts
Opinie

Zo klonk Nederland: van mammoet tot halsbandparkiet [podcast]

Podcasts
Opinie

Midden in het Oosten

Het hedendaagse Midden-Oosten is voortdurend in het nieuws vanwege conflicten, overvloedige energiebronnen en geopolitieke belangen van wereldmachten. In haar podcast Midden in het Oosten gaat Aimée Doeksen (‘Arabic Amy’) in gesprek met experts van verschillende achtergronden over complexe onderwerpen. Die weet ze ook nog eens helder te introduceren. Na een ‘radiostilte’ sinds mei 2021 kwam Doeksen in januari terug met een interview met de hoofdredacteur van Arab News, een Engelstalige krant met nieuws over Saoedi-Arabië.

Podcasts
Opinie

Twee werelden [podcast]

In Nederland geboren als cohters van gastarbeiders die in de jaren 1960 anuit Marokko

en Turkije hierheen kwamen, groeiden Fatima Bajja en Gulsah Ercetin op met twee culturen. Ze zijn nu allebei journalist bij de NOS en belichten in hun werk (maatschappelijke) problemen vanuit verschillende invalshoeken. In deze podcast komt echter ook hun persoonlijke verhaal aan bod. Ze onderzoeken waar de twee werelden waarin ze groot werden, met elkaar botsen en hoe ze daar vanuit hun eigen ervaring naar kijken.

Podcasts
recensie
Opinie

Verborgen Verhalen [podcast]

De ANWB gaat in Nederland op zoek naar bijzondere verhalen: over mysteries, eeuwenoude legenden, opvallende natuurverschijnselen. Ze zijn in alle uithoeken van ons land te vinden.

Podcasts
recensie
Nederland
Opinie

Amsterdam wereldstad [podcast]

In onze hoofdstad gebeurt zo veel dat er elke week een podcast te vullen is met een ander stedelijk vraagstuk of probleem. Veel daarvan zijn geografisch. Denk aan woningnood, waterkwaliteit in de gracht, expats en hun effect op sociale cohesie, en de overlast van toeristen

Podcasts
recensie
Opinie

Wereldproblemen oplossen? Vergeet de geografie niet [podcast]

Moet je voor de zoveelste keer uitleggen wat je nou als geograaf doet en weet, of hoe jij de wereld ziet? Laat dan deze podcast beluisteren.

Podcasts
Opinie

Opstand tegen de gentrificatie [podcast]

Kees van den Bosch praat in deze podcast met Massih Hutak. Deze hiphopartiest en schrijver is geboren in Afghanistan en opgegroeid in Amsterdam-Noord. Daar voelt hij zich thuis, het is zijn wijk. Hij verzet zich nu samen met andere bewoners, verenigd in actiegroep Verdedig Noord, tegen de gentrificatie in de wijk.

Podcasts
Opinie

Moslima [podcast]

Podcasts
Opinie

Verborgen in het volle zicht [podcast]

Nederland kent veel erfgoedsites waarmee iets gaat gebeuren. In het kader van het Erfgoed Deal-programma van de overheid bezoekt podcastmaker Simon Heijmans per aflevering één zo’n plek.

Podcasts
Opinie

Boven Water [podcast]

De Watersnoodramp is deze februari 70 jaar geleden, maar door klimaatverandering worden rampen als deze weer actueel. Floor Boon en Maarten Dallinga maken voor NRC een zesdelige podcast over klimaatscenario’s in de komende decennia. De eerste aflevering is veelbelovend.

Podcasts
Opinie

Café Europa [podcast]

Elke twee weken hoor je hier achtergronden bij Europees nieuws. Niet alleen bij ‘nieuw’ nieuws, maar juist ook bij onderwerpen die ondergesneeuwd zijn door ander nieuws of op de achtergrond zijn geraakt. Journalist Annette van Soest en Mathieu Segers, hoogleraar hedendaagse Europese geschiedenis en Europese integratie, bevragen telkens een expert over de stand van zaken. In aflevering #S5E01 legt ‘Onze man bij de Taliban’ Thomas Erdbrink uit wat de rol van het Westen was in de oorlog in Afghanistan.

Podcasts
Opinie

Grondtonen [podcast]

In een poging geografisch besef over te brengen, liep ik ooit met mijn jonge dochter van de monding tot de bron van de Renkumse Beek. Laat dat nu precies zijn wat de makers van Grondtonen in hun zesdelige podcast ook doen.

Podcasts
Opinie

Nederland verbouwt in 7 vragen [podcast]

In deze serie belicht de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur op een heel genuanceerde manier brandende kwesties in onze fysieke omgeving. Zoals ‘Wie bepaalt de prijs voor een duurzaam menu’, over hoe we de landbouw duurzamer kunnen maken én de boer een goede boter laten verdienen.

Podcasts
Opinie

Voordat de bom valt [podcast]

Elke week houdt Jelle Brandt Corstius je op de hoogte van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Hij doet dat vanuit berichtgeving in lokale media, persoonlijke anekdotes en probeert ook hoopvolle berichten te laten horen. Soms interviewt hij gasten, maar meestal is hij zelf aan het woord. De journalist doet het op de voor hem typerende, menselijke manier en geeft je een inkijk in het leven van Oekraïeners nu.

Podcasts
Opinie

Throughline [podcast]

Deze Amerikaanse podcast belicht de geschiedenis van een actueel onderwerp. Elke aflevering neemt je mee naar gebeurtenissen die samen leiden naar de actualiteit van nu. Je ervaart dat je ook als geograaf goed naar het verleden moet kijken, vooral als het gaat om geopolitieke verhoudingen.

Podcasts
recensie
Opinie

Puur Natuur [podcast]

In iedere aflevering van Puur Natuur komt een natuurliefhebber aan het woord. Van boswachters en vogelaars, een huisarts die weet hoe gezond de natuur voor je is, tot de beheerder van een natuurbegraafplaats en een singer-songwriter die het over een andere boeg gooide en een wandelclub oprichtte. Gewone mensen, die vanwege hun werk of hobby een bijzondere relatie met de natuur hebben.

Podcasts
Opinie

Hoe staat het ervoor in Afghanistan? [podcast]

In augustus 2021 grepen de Taliban de macht in Afghanistan. In de reguliere media hoor je er niet meer zo veel over. Politiek adviseur Paul van den Berg, werkzaam bij de ngo Cordaid, is onlangs naar Kabul gereisd. De gewapende strijd lijkt voorlopig voorbij. Daardoor is het er nu wat veiliger op straat en kon hij erheen. In deze podcast wordt hij bevraagd over wat hij er zag.

Podcasts
Opinie

Radio Einstein

Radio Einstein is een podcast met en over nieuwkomers, waarin bewoners van het AZC in Utrecht worden geïnterviewd.

Podcasts
Opinie

Ondertussen in de kosmos [podcast]

De wetenschapsredactie van de Volkskrant maakt elke twee weken een ingewikkeld wetenschappelijk onderwerp behapbaar voor een breder publiek, door het in een half uur uit te leggen.

Podcasts
Opinie

'Goh, dat zie je niet vaak...' [podcast]

Een podcast over het kleuteronderwijs. In seizoen 2 (schooljaar 2020-2021) komt elke aflevering een vakgebied aan bod, zo ook aardrijkskunde

Podcasts
Opinie

Bureau Buitenland [podcast]

Volgens de makers van Bureau Buitenland hoor je in deze podcast internationaal nieuws, reportages en geopolitieke analyses, met achtergronden en opmerkelijke verhalen.

Podcasts
Opinie

Europa Draait Door [podcast]

In Europa Draait Door bespreken historicus Arend Jan Boekestijn en correspondent Tim de Wit wekelijks wat er speelt in Europa.

Podcasts
Europa
Opinie

Ouder [podcast]

Raf Njotea doet in deze podcast verslag van zijn persoonlijke zoektocht naar het levensverhaal van zijn Nigeriaanse vader Francis. Raf en andere naasten beseffen dat ze maar weinig weten van diens leven en dat er al die jaren veel onduidelijkheid over zijn migratie heeft bestaan.

Podcasts
Nigeria
Opinie

De Grote Podcastlas

De Grote Podcastlas is een podcastserie die drie oude studievrienden sinds een paar maanden maken. Ze stromen over van enthousiasme. Waarom steken deze jonge geografen hun vrije uren in het maken van een podcast? Wie moet er luisteren en waarom?

Podcasts
Opinie

Nooit Geweten [podcast]

Deze podcastserie van Teun Duynstee is een hommage aan Wikipedia. De onderwerpen zijn al even divers. Een selectie van (licht) geografische verhalen die leuk of interessant zijn.

 

Podcasts
recensie
Opinie

Met Groenteman in de kast/ in het nieuwe normaal [podcast]

Podcasts
recensie
Opinie

K-pod [podcast]

Podcasts
recensie
Opinie

Doggerland [podcast]

Als je op het strand staat, zie je niets dan water, de Noordzee. Maar daaronder ligt een land verscholen waarvan we het bestaan tot begin vorige eeuw nog niet kenden: Doggerland. Waar zo'n 10.000 jaar geleden nog mensen en dieren leefden.

Podcasts
Opinie

Lang verhaal kort [podcast]

Deze podcast biedt achtergronden en uitleg bij een actueel onderwerp

Podcasts
Opinie

De machtigste mensen die u niet kent [podcast]

Dat planologen een belangrijk vak uitoefenen hoeft ons geografen niet verteld te worden, maar wij kijken wellicht niet objectief naar dit vakgebied. Hoe leuk is het dan ook om te lezen dat Trouw in een podcastrecensie planologen 'de machtigste mensen van wie u nog nooit gehoord heeft' noemt. De betreffende podcast Onder planologen is dan ook voor eenieder boeiend om te luisteren.

Podcasts
planologie
Opinie

De Weerman [podcast]

Een laagdrempelige podcast vol interessante weetjes over het meest besproken onderwerp aller tijden: het weer. De serie stamt uit 2020, maar is nog steeds leuk om te luisteren. Want het weer is altijd relevant.

Podcasts
Opinie

​​​​​​​De Vergeten Klimaatcrisis [podcast]

In Nederland is er veel aandacht voor de klimaatcrisis. Maar hoe zit het met de Antillen? In deze 7-delige podcast onderzoekt journalist John Samson wat klimaatverandering voor mensen op de zes eilanden betekent. Hij gaat daar op ontdekking en praat met inwoners en experts. Een greep eruit.

Podcasts
Opinie

De Oplossers [podcast]

Laten we niet, zoals vaak in het nieuws gebeurt, alleen kijken naar wat er niet goed gaat, maar juist focussen op de mogelijke oplossingen.

Podcasts
Opinie

Stadsgeografie en stigmatisering van de wijk [podcast]

Een genuanceerd gesprek waarin aan de hand van verhalen uit Amsterdam-Zuidoost wordt uitgelegd wat de gevolgen kunnen zijn van negatieve beeldvorming van een wijk.

Podcasts
Nieuws

Parijs en Hausmann in een podcast

Het Parijs dat we vandaag kennen, heeft haar voorkomen te danken aan een stedenbouwkundig experiment in de 19e eeuw. In de podcast Alle geschiedenis ooit hoor je in de aflevering ‘Parijs, de stad met alle problemen’ van 27 november jl. hoe de stad transformeerde van een bolwerk van muiterij tot een plek van grandeur voor de elite.

Podcasts
Opinie

De bodem is de basis [podcast]

De bodem is de basis. Dus daar moeten we goed voor zorgen, zegt deze boer.

Podcasts
Opinie

Mapping evil with Mike King [podcast]

Elk feit in een politiezaak is een stip op de kaart, zegt Mike King, een beroemde Amerikaanse rechercheur en profiler in deze podcast van Esri Australia.

Podcasts
Opinie

Duurzame toekomst voor de landbouw? [podcast]

In een klein kwartier maakt Thomas Oudman duidelijk dat verduurzaming van de landbouw ook sociale duurzaamheid zou moeten inhouden.

Podcasts
Opinie

Africast [podcast]

Over cultuur, relaties en geschiedenis.

Podcasts
Opinie

Eilanden zijn onze kanaries [podcast]

Bio-geograaf Sietze Norder is gepromoveerd op (veranderingen in) biodiversiteit op eilanden, en wordt in deze aflevering geïnterviewd over zijn onderzoek en fascinatie voor eilanden. Tussendoor is een aantal door hem gekozen liedjes te horen.

Podcasts
Opinie

Sinans Atlas [podcast]

Sinan Can neemt je in elke aflevering van zijn podcastserie Sinans Atlas mee naar een ander land door in gesprek te gaan met iemand die daarover kan vertellen. 

Podcasts
Opinie

Platte Grond [podcast]

Een podcastserie over pioniers, architecten en hun soms wilde plannen voor de toekomst.

Podcasts
Opinie

Dwars door de Middellandse Zee [podcast]

Unieke verhalen uit het reisdagboek van Arnaut Hauben.

Podcasts
Opinie

De Atlantische Blik [podcast]

De hosts van de podcast De Atlantische Blik behandelen samen met jonge experts de achtergrond van geopolitiek nieuws. Zo blijf je op de hoogte van actuele internationale veiligheidsvraagstukken.

Podcasts
Opinie

Brainwash [podcast]

Podcasts