Verborgen in het volle zicht [podcast]

1 april 2023
Auteurs:
Florien Willems
webredacteur geografie.nl
Dit artikel is verschenen in: geografie april 2023
Podcasts
Opinie
BEELD: MAAK.ZAANSTAD
Impressie van het plan voor De Hemmes in Zaandam, met links de nieuw te bouwen hypermoderne molen en in het midden de wijk met tiny houses.

Nederland kent veel erfgoedsites waarmee iets gaat gebeuren. In het kader van het Erfgoed Deal-programma van de overheid bezoekt podcastmaker Simon Heijmans per aflevering één zo’n plek. Zo belandt hij op het schiereiland De Hemmes in Zaandam en geeft meteen al een (fysisch-)geografische uitleg over wat een hem of hemland is. Op deze hem stonden vroeger meerdere molens, die als een tierelier draaiden omdat het hier altijd waait. Van de molens is nu niets over, maar in het kader van de Erfgoed Deal zal er eentje opnieuw worden gebouwd, in oude stijl, maar met aan de binnenkant een hypermoderne windturbine om het geplande tinyhouses-wijkje er pal naast van stroom te voorzien. In deze aflevering leer je ook nog interessante feiten over de ontstaansgeschiedenis van het eerste industriegebied ter wereld: de Zaanstreek, waar papier werd gemaakt dat tot in Amerika verkocht werd. In de serie komt gebiedsontwikkeling aan bod, met uitleg over de samenwerking tussen gemeente, woningbouwontwikkelaars, fabrieken, erfgoedkenners enzovoorts. In ‘Du Moment des Monuments’ ontdekt Heijmans hoe monumentale panden verduurzaamd kunnen worden. Het is een ingewikkelde kwestie: de panden die er al meer dan honderd jaar staan, kun je en mag je niet zomaar grondig aanpakken. Toch is het vaak wél mogelijk, met hulp van heel veel partijen.

Een informatieve podcast met ook nog leuke weetjes, op een prettige manier verteld en fijn om naar te luisteren. Er staan zestien afleveringen online, je vindt ze op erfgoeddeal.podbean.com

Erfgoeddeal
20 minuten