geografie oktober 2011

Falende irrigatie in Noord-Afghanistan | De electorale kaart | De-industrialisatie in New York City | Offshore dienstensector Filipijnen |

Facebook in Argentijnse sloppen | Bevingen in Nederland | 500 jaar Mercator | Het croquis

Kennis

Falend management van irrigatiesystemen

Sinds eind jaren 70 is Afghanistan het toneel van (burger)oorlog en geweld. Het effectieve management van traditionele irrigatiesystemen in de noordelijke provincies Balkh en Jawzjan is volledig onderuit gehaald. En daarmee komt het bestaan van veel families in gevaar.

Afghanistan
Opinie

Zin en onzin van de electorale kaart

Aan de interpretatie van een kaart van verkiezingsuitslagen zitten haken en ogen. Tegenwoordig wordt kiesgedrag ook vaak geïnterpreteerd op basis van enquêtes onder steekproeven. Maar ook hieraan kleven bezwaren. Combinaties van beide kunnen uitkomst bieden. Het moment is ernaar: de electorale krachtverhoudingen in ons land ondergaan een structurele wijziging.

Nederland
Opinie

De scriptie van Johanna Stange

Johanna Stange (31) studeerde Environment and Resource Management in Waterloo in Canada. Daarna gaf ze zich vijf jaar om professioneel danseres te worden in Berlijn. In 2010 dook ze weer in de boeken. In Utrecht volgde de Canadese de eenjarige masteropleiding International Development Studies. Met haar masterthesis Promoting Organic Food for Sustainable Consumption won ze afgelopen juni de Marc de Smidt scriptieprijs van onderzoeksbureau Stogo.

Kennis

De-industrialisatie in New York City

Transformatie van twee havengebieden

New York City heeft een omvangrijke dienstensector waaronder het financiële district rondom Wall Street en de entertainment op Times Square. Ooit floreerde NYC als industrieel centrum met havens, suikerraffinaderijen, drukkerijen en de kledingindustrie. Het werk trok veel immigranten uit Europa aan. Voormalige havengebieden als Red Hook en Jersey City hebben de laatste decennia een metamorfose ondergaan.

New York
Kennis

Overspoeld door globalisering

In navolging van India profiteren ook de Filipijnen van de internationale uitbesteding van diensten, steeds meer in kleinere provinciale steden. De offshore servicesector creëert hier een 24-uurseconomie, nieuwe werkgelegenheid en kansen voor lokale ondernemers. De langetermijnperspectieven zijn echter onzeker.

globalisering
Filipijnen
Opinie

Verslaafd aan auto's

Zolang de auto ons een gevoel van macht, vrijheid en geborgenheid geeft ten opzichte van het openbaar vervoer, is alle beleid dat zich richt op duurzame mobiliteit kansloos. Daarmee dreigt de groep niet-autobezitters te worden uitgesloten van noodzakelijke voorzieningen. Hans Jeekel schetst alternatieve scenario’s.

Kennis

Facebook verbindt Argentijnse sloppenwijk met de buitenwereld

Met ruim 500 miljoen gebruikers is Facebook verreweg de grootste social network site ter wereld. Ook in de Argentijnse sloppenwijk Villa 31 de Retiro blijkt Facebook mateloos populair. Het opent een venster op de wereld en kan een rol spelen in de educatie en bewustwording van de kansarme bewoners. Omgekeerd hebben Nederlanders ondanks de globalisering nauwelijks een idee van het leven in de sloppenwijk.

globalisering
Argentinië
Opinie

Marktdag in Volterra

Toscane is een openluchtmuseum. Althans, voor sommigen. Ik heb weleens ergens gelezen, al heb ik dat vast niet correct onthouden, dat Toscane meer kunstschatten en monumenten herbergt dan de rest van Europa bij elkaar. Ook al is het misschien niet helemaal waar, het zou me niets verbazen.

Blog: Stad in zicht
Italië
Kennis

De spookstad leeft!

Steden kunnen op een gegeven moment hun bestaansreden verliezen, overlijden en vervallen tot ware ‘spooksteden’. Er zijn ook nieuwe steden of wijken die nooit echt tot leven komen. Of het moet zijn als toeristische attractie.

Kennis

Nederlands bosareaal loopt terug

De Verenigde Naties hebben 2011 uitgeroepen tot Year of Forests. Bosgebieden hebben een belangrijke ecologische én economische functie, vooral voor de lokale bevolking. In Nederland stagneert de groei van het bosareaal echter, onder andere door… natuurontwikkeling.

Nederland
Kennis

Nederland beeft

Ver van mijn bed, zullen veel Nederlanders denken als het over aardbevingen gaat. De beving van 8 september – de twee na heftigste in honderd jaar – richtte niet eens schade aan. Toch blijkt uit recent geologisch onderzoek dat het slechts een kwestie van tijd is voor Nederland een zware aardbeving zal beleven. Vooral Limburg loopt gevaar.

aardbeving
Nederland
Opinie

500 jaar Mercator

In 1569 publiceerde Gerard Mercator een wereldkaart die van onschatbare waarde bleek voor zeevaarders. Nu, precies 500 jaar na zijn geboortedag, is de ‘Mercatorkaart’ nog volop in gebruik. In Rotterdam start op 16 oktober de tentoonstelling ‘Recht zo die gaat! Varen op de kaart van Mercator’, waar jong en oud alles leert over navigeren mét en zonder zijn kaart.

Opinie

Croquis: een andere kijk op kaarten

In het Franse eindexamen moeten leerlingen hun geografische kennis van een bepaald onderwerp verwerken in een schematische kaart: het croquis. Dat vergt een behoorlijk analytisch vermogen. Het kan ook Nederlandse leerlingen helpen denken in ruimtelijke relaties en patronen.

onderwijs
Opinie

Virtual reality

In de jaren dat ik werkzaam ben in het onderwijs, heb ik vaak gesprekken gevoerd over het belang van aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Het lijkt een open deur en tegelijkertijd een dogma van het nieuwe leren. 

onderwijs