Recente publicaties

De Eerste Hollandsche schoolkaart van de Zuid-Afrikaansche Republiek. De gouden aanraking

Tijdschrift Geografie
Lowie Brink

In Geografie november/december 2022 beschreef Lowie Brink hoe Nederlanders het initiatief namen tot de schoolwandkaart van de Zuid-Afrikaansche Republiek (1892). De vondst van diamanten en goud in de jaren 1860 en 70 luidde het einde van de Boerenrepublieken in. De kaart werd nog aangepast, maar was in 1902 passé. Een gevoel van stamverwantschap met de ‘Afrikaner neven’ maakte gaandeweg plaats voor de Nederlandse anti-Apartheidsbeweging.

cartografie

De Eerste Hollandsche schoolkaart van de Zuid-Afrikaansche Republiek. Hollander-overheersing

Tijdschrift Geografie
Lowie Brink

In Geografie oktober 2022 beschreef Lowie Brink hoe de Nederlands Zuid-Afrikaanse Vereniging een leerboek Aardrijkskunde van Zuid-Afrika ontwikkelde voor de ‘Afrikaner neven’. Wat nog ontbrak, was een schoolwandkaart van Transvaal. In Pretoria pakten twee geëmigreerde Nederlanders, Van Wouw en Oerder, de handschoen op.

cartografie

De Eerste Hollandsche schoolkaart van de Zuid-Afrikaansche Republiek. Een kaart vol stamverwantschap

Tijdschrift Geografie
Lowie Brink

Stamverwantschap tussen Nederlanders en Afrikaners werd later afgedaan als een mythe, maar tussen 1881 en 1902 was de Nederlandse sympathie voor de ‘Afrikaner neven’ wijdverbreid. Een Nederlandse schoolwandkaart uit 1892 van de Zuid-Afrikaanse Republiek, ook wel Transvaal genoemd, is daar een sprekend voorbeeld van. Een reconstructie van de steun van Nederlanders aan de Boerenzaak in drie delen.

cartografie
Meer publicaties