Consultancy: biotoop van geografen

16 juni 2023
Auteurs:
Ben de Pater
Departement Sociale Geografie & Planologie Universiteit Utrecht
Dit artikel is verschenen in: geografie juni 2023 - lustrumeditie
150 jaar KNAG
Kennis
Tot aan haar benoeming als staatsecretaris van sociale zaken en werkgelegenheid (hier met minister Joop den Uyl in 1981), was Hedy D’Ancona directeur van Centrum Beleidsadviserend Onderzoek (Cebeon).

Niet langer docent of overheidsplanoloog

Architectenbureaus en ingenieursbureaus waren er al heel lang, maar ‘geografenbureaus’  bestonden tot omstreeks 1980 nauwelijks. Daarna begonnen ze aan een ware opmars.

 

Ze waren hun tijd ver vooruit in 1975, Hedy d’Ancona en Maurice de Hond. Beiden werkten als docent aan het Sociaal-Geografisch Instituut van de Universiteit van Amsterdam. Maar ze wilden graag eens iets anders dan onderwijs geven: onderzoek doen, nieuwe methoden uitproberen, zelfstandig werken voor niet-commerciële opdrachtgevers. Ze stichtten het Centrum Beleidsadviserend Onderzoek, Cebeon. Hedy d’Ancona aan de telefoon: ‘We zaten op het terrein van bouwen en wonen, verrichtten voor het Rijk bijvoorbeeld studies naar de woningbehoeften van een- en tweepersoonshuishoudens. Dat was kwantitatief onderzoek, dat vooral Maurice deed. Maar we organiseerden ook inspraakavonden over gewenste en ongewenste woonvormen. De tijd was er rijp voor. Cebeon was een kind van zijn tijd: we dachten niet aan pensioenen, de salarisverschillen waren bescheiden, iedereen vergaderde mee, we waren redelijk idealistisch en er was een grote vrijheid van komen en gaan. Als de rapporten maar op tijd af waren. En concurrenten hadden we eigenlijk niet.’

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.