De grote boze wereld en wij

13 mei 2022
Auteurs:
Ton van Rietbergen
economisch geograaf, Universiteit van Utrecht
Dit artikel is verschenen in: geografie mei 2022
globalisering
Opinie
FOTO: EIN DAHMER / WIKIMEDIA (CC)
Superjacht I Dynasty in Wilhelmshafen, Duitsland (2015). Ook in Nederland zijn er diverse werven waar dergelijke boten met enorme afmetingen gebouwd worden. Het transport vanaf de werf trekt altijd veel publiek - vooral in bewondering, niet in verontwaardiging.

Ongelijkheid in de geglobaliseerde wereld is een complex verschijnsel met vertakkingen in alle uithoeken van het menselijk leven. Toch is vrijwel overal ter wereld het electoraat naar rechts-populistisch opgeschoven en kwijnen de partijen met traditioneel links gedachtegoed weg. Zo ook in Nederland. Hoe kan dat? 

 

‘Een kleine groep kapitalisten met ruime fondsen krijgt zo de mogelijkheid om publiek geld te gebruiken voor eigen gewin, met uitsluiting van de massa van het gewone volk.’ Deze kritische hartenkreet komt niet uit de mond van een eigentijdse actievoerder, maar uit die van een Amerikaanse president, en nog wel eentje die bijna twee eeuwen geleden de scepter zwaaide over de Verenigde Staten. Het gaat om Andrew Jackson (1747-1845), die tussen 4 maart 1829 en 4 maart 1837 de eerste Democratische president was (hij had de Democratische Partij zelf helpen oprichten). En ja, Jackson was een slavenhouder en trad met zijn Indian Removal Act weinig zachtzinnig op tegen de Native Americans, maar zijn strikte vasthouden aan de grondwet, zijn achterdocht tegen de federale overheid en bovenal zijn diepe wantrouwen en felle strijd tegen de bankensector, de monopolies van de banken en de uitwassen van het ontkiemende kapitalisme, waren bijzonder invloedrijk en zijn dat in sommige geledingen van de Amerikaanse politiek nog steeds.

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.