Kijk, luister en voel – ervaringsgericht veldwerk

1 januari 2023
Dit artikel is verschenen in: geografie januari 2023
onderwijs
veldwerk
Kennis
FOTO: ARCHANGEL12
De koele granieten tors in Dartmoor nodigen uit tot zitten/liggen, zwijgen en ervaren. Op de foto: Hookney Tor.

Ga maar op dat rotsblok liggen. Kijk, luister en voel. Ineens zie je de wolken voorbij trekken en ervaar je de verwering van het graniet ‘aan den lijve’. Om nooit te vergeten!

 

Het is – een beetje een vreemde opdracht die leerlingen krijgen tijdens een fysisch-geografisch veldwerk in Dartmoor National Park. Die dag is er speciale aandacht voor de tors, mysterieus uitziende granietformaties. Leerlingen krijgen de instructie op een tor te gaan liggen, stil te zijn en alleen maar te kijken, luisteren en voelen. Er wordt aanvankelijk lacherig gereageerd, maar na enkele minuten is het doodstil en horen ze alleen het suizen van de wind, zien ze regenwolken voorbij trekken en voelen ze aan den lijve het graniet. Met als effect dat de verwering en erosie een andere dimensie krijgen. De studenten hebben als het ware de verwering van het graniet ‘gevoeld’.

Veldwerk

Gevraagd naar herinneringen aan aardrijkskundelessen noemen leerlingen en studenten opvallend vaak veldwerk. Dartmoor National Park zal door die ene opdracht zeker beklijven. Het is een mooi voorbeeld van ervaringsgericht veldwerk: activiteiten waarbij het gaat om de ervaringen, emoties en gevoelens die een plek of gebied oproept. Leerlingen en studenten worden uitgedaagd hun gevoelens over een plek of omgeving te onderzoeken en te beschrijven. Het draait om individuele ervaringen. Wat de een mooi aan een landschap vindt, hoeft niet meteen eenzelfde reactie bij een ander op te roepen. Ervaringsgericht veldwerk stimuleert een sterkere bewustwording van een plek of omgeving door de deelnemers te laten observeren, beschrijven, reflecteren en al hun zintuigen gebruiken. Hierdoor worden ze zich meer bewust van zichzelf en de wereld om zich heen.

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.