O&L G07 2024

1 oktober 2024
Onderwijs & Lesmateriaal
onderwijs
Nieuws

Hoogwaterproblematiek

Integraal waterbeleid is een van de onderdelen van het examenprogramma aardrijkskunde voor havo en vwo. Hogeschool Van Hall Larenstein heeft daarom een lespakket over hoogwaterproblematiek samengesteld. Dat gaat over allerlei aspecten van overstromingsgevaar in het rivierengebied die passen in de examenstof. Zo is er een videoles over water in de leefomgeving, een video-excursie en veldcollege over het rivierenlandschap en een opdracht voor de leerlingen. Met het materiaal kunnen de leerlingen 4 tot 6 uur praktisch en theoretisch bezig zijn. Het lespakket Hoogwaterproblematiek is gratis te bestellen. Kijk voor meer informatie op de website.

NPO kennis, collectie aardrijkskunde

Het kennisplatform van de NPO staat vol met interessante wetenswaardigheden over de aarde. Zo worden er vragen beantwoord in beknopte stories en longreads. De stories zijn beknopt en bevatten figuren en korte video’s. De longreads bieden meer achtergrondinformatie met langere teksten en video’s. Er zijn relevante onderwerpen bij zoals: Hoe ontstaat een vulkaanuitbarsting? Waarom raakt klimaatverandering de een harder dan de ander? En: Staat Nederland over een eeuw onder water? De aardrijkskundepagina is aangevuld en zeker een aanrader!

Greenpeace

Greenpeace heeft lesmateriaal ontwikkeld voor het primair en voortgezet onderwijs. In de docentenhandleidingen lees je bij welke kerndoelen de pakketten aansluiten. Het materiaal is kosteloos te gebruiken en vergt weinig voorbereidingstijd. Het bestaat uit losse onderdelen zodat je als docent zelf kunt bepalen hoeveel lestijd je aan het onderwerp besteedt.

Bij De energie(r)evolutie speel je bijvoorbeeld met je klas een simulatiespel.  Laat de leerlingen naar het klimaatprobleem kijken door de ogen van de overheid, consument, energiemaatschappij of milieuorganisatie. Welke keuzes maken ze om hun doel te bereiken? En houden ze hun budget goed in de gaten? Leerlingen van zowel het po als het vo kunnen met dit spel aan de slag. 

Het klimaat en de Noordpool is ontwikkeld voor groep 6 tot en met 8. Leerlingen ontdekken waar de Noordpool ligt, wie er leven en waarom het er steeds drukker wordt. Ook leren ze over fossiele brandstoffen en hoe deze leiden tot klimaatverandering en het smelten van de poolkappen. Vervolgens kijken ze naar mogelijke oplossingen en bedenken ze een actie voor de eigen school. 

De Klimaatbrigade en Climate Challenge

Op de Belgische website klimaatbrigade.be vind je inspiratie voor lessen aan leerlingen tussen de 10 en 14 jaar. Er zijn tien thema’s, die allemaal te maken hebben met klimaatverandering en de gevolgen ervan. Bij elk vind je video’s, oefeningen, feitjes, spelletjes en experimenten. De experimenten zijn makkelijk uit te voeren met spullen die je in huis hebt. Leerlingen ontdekken hoe windmolens werken, hoe oceanen ons klimaat beïnvloeden en hoe je zelf een zonneboiler kunt bouwen.  Geef je les aan leerlingen van 14 jaar of ouder, kijk dan op climaatchallenge.be. Ook deze website heeft informatie, grafieken en video’s.