Onderwijsdag – sneak preview [2]: Iedereen is vóór duurzame energie!

27 oktober 2022
energietransitie
Nieuws
FOTO: JOSEF MEIXNER
Onderwijsdag – sneak preview

Deze serie geeft alvast een inkijkje in een aantal workshops en excursies waaraan je kunt deelnemen tijdens de KNAG Onderwijsdag op 1 december in Amersfoort. Dit keer deelsessie C09

Iedereen is vóór duurzame energie. Mooi, zou je zeggen. Maar bijna iedereen vindt dat een duurzaam energieproject, zoals een windpark of zonnepark, wel beter bij de buren kan. En in ieder geval niet in de eigen achtertuin: hier komt NIMBY om de hoek kijken.  

Nederland is klein en vol, waardoor  bij de planning van dit soort projecten altijd wel iemands (mentale) achtertuin geraakt wordt. Daarentegen zijn er ook mensen die zeggen ‘Ja, please in my backyard, PLIMBY, wat kan ik doen?’

Er ook mensen die zeggen ‘Ja, please in my backyard, PLIMBY, wat kan ik doen?

Om daarvoor meer gevoel te krijgen, staan we in deze workshop uitgebreid stil  bij de fysieke én sociale impact van een duurzaam energieproject op een lokale gemeenschap. Waarom komt een wind- of zonnepark op een bepaalde plek? Tegen welke kansen en belemmeringen lopen initiatiefnemers aan? Duurzame energie projecten worden van nature vaak in een landelijke omgeving gepland, waar mensen in hechte gemeenschappen samenleven, en waar mensen een grote verbondenheid voelen met de omgeving.

De uitdaging van de huidige generatie projectontwikkelaars en initiatiefnemers gaat steeds minder over het verkrijgen van een vergunning en voldoende geld. De grootste uitdaging ligt in het gebiedsproces, om een ontwikkeling op te tuigen in nauwe samenwerking met bewoners in het gebied. Maar hoe dan? Om daar meer van te leren en om ons te inspireren nodigen we je graag uit!

We werpen ook een blik op de toekomst. Hoeveel windmolens komen er nog in Nederland? En hoe zien de duurzame energieprojecten van de nabije toekomst eruit?

Véronique Eldering en Steef van Baalen werken bij Windunie – een coöperatie van agrariërs en energiecoöperaties die eigenaar zijn van wind- en zonneparken. Windunie ontwikkelt projecten in lokaal eigendom, waardoor zo veel mogelijk van de lusten terugvloeien in de lokale gemeenschap. We verkopen stroom in de Windunie-pool en investeren in nieuwe duurzame energiesystemen in lokaal eigendom. Want samen kom je verder!

Nog niet ingeschreven voor de Onderwijsdag? Doe dat dan snel via dit formulier. Voor veel deelsessies geldt een maximaal aantal deelnemers en vol=vol, dus wees er snel bij!