Russische paspoorten over de grens

23 februari 2022
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Kennis
FOTO: MICHAEL PARULAVA/UNSPLASH

In 2021 gaf Rusland aan ruim 667.000 buitenlanders het Russische staatsburgerschap. In 2019 tekende president Poetin al een besluit om het voor inwoners van de onlangs zelfverklaarde en door Rusland erkende onafhankelijke 'volksrepublieken' Donetsk en Loehansk makkelijker te maken een Russisch paspoort te krijgen. Een tactiek die Rusland al langer gebruikt.

 

Het zelfverklaarde onafhankelijke staatje Transnistrië behoort in de ogen van de internationale gemeenschap tot Moldavië. Transnistrië is door geen enkel land erkend, ook niet door Rusland. Wel heeft het landje dat niet bestaat Rusland een aantal keer om erkenning gevraagd. Tot dusver tevergeefs. Maar de Russen hebben in het voordeel van Transnistrië geholpen bij de burgeroorlog die met een wapenstilstand tot rust kwam. Daarnaast bestaat zo'n 75 procent van het staatsinkomen van Transnistrië uit donaties, voornamelijk uit Rusland. Rusland verstrekt paspoorten aan Transnistriërs. Geen officiële erkenning voor het land, maar wel veel steun dus, vanuit Rusland.
Kevin van Huët schreef in 2017 dit verhaal over Transnistrië.

Ook in Georgië verstrekt Rusland paspoorten, aan seperatisten in de zelfverklaarde onafhankelijke gebieden Zuid-Ossetië en Abchazië - beiden wel door Rusland erkend.
Michiel van Herpen schreef in 2019 dit verhaal over Georgië.

Door Russische paspoorten uit te geven aan buitenlanders breidt president Poetin zijn invloed uit. Hij kan onder mom van bescherming van Russische staatsburgers druk uitoefenen in de betreffende landen waar deze burgers wonen. Het aantal buitenlanders met Russisch staatsburgerschap groeit gestaag.

Rusland houdt mensen met een Russisch paspoort graag in het buitenland, liever dan dat ze naar Rusland komen. Zoals geldt voor de Russische minderheid in Oezbekistan. Dit zijn etnische Russen die ten tijde van de Sovjet-Unie buiten de grenzen van de deelrepubliek Rusland verhuisden voor werk. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie woonden zij ineens in een ander land. Zo hebben veel voormalig Sovjetlanden een Russische diaspora. Rusland heeft baat bij deze diaspora en bemoeilijkt de terugkeer van deze Russen naar Rusland.
In 2021 schreef Jet Kramer dit verhaal over Russische diaspora in Oezbekistan.