Spanje bestrijdt droogte met hydro-onlogische maatregelen

13 mei 2022
Auteurs:
Henk Donkers
Geograaf, aardrijkskundeleraar, wetenschappelijk medewerker, docent geografie/planologie/milieu en wetenschapsjournalistiek, wetenschapsjournalist
Dit artikel is verschenen in: geografie mei 2022
droogte
Spanje
Kennis
FOTO: ESTEVOAEI / WIKIMEDIA COMMONS (CC)
Aceredo op de bodem van het stuwmeer van Alto Lindoso in Galicië (Noordwest-Spanje) duikt weer op vanwege het extreem lage waterpeil.

In Geografie maart beschreef Henk Donkers de overexploitatie van grondwater in Spanje voor irrigatie. Het land beleeft het ene droge seizoen na het andere en vooral de stuwmeren in het zuiden zitten inmiddels ver beneden hun watercapaciteit. De weg naar een integraal en duurzaam waterbeheer is lang.

 

Spanje beleeft het op een na droogste begin van een hydrologisch jaar – dat hier begint op 1 oktober – van deze eeuw. Na een droge herfst en een ongebruikelijke winterdroogte komt er nu een droge lente bij. De zomers zijn altijd al droog. Volgens de weersinstituten is er een kans van 80% op een uitzonderlijk droog 2022 – in Spanje én in Portugal.

De waterreservoirs in Spanje zijn gemiddeld voor slechts 44% gevuld. Dat is ongeveer 30% onder het tienjaarsgemiddelde. In de zuidelijke helft van het land zitten veel reservoirs ver onder dit gemiddelde, zoals in de stroomgebieden van de Guadiana (30%), Guadalquivir (29%) en Segura (34%). Spanjes grootste stuwmeer, in het gewest La Serena in Extremadura, zit op slechts 14% van zijn capaciteit.

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.