Waterdiefstal en de tragedy of the commons

1 maart 2022
Auteurs:
Henk Donkers
Geograaf, aardrijkskundeleraar, wetenschappelijk medewerker, docent geografie/planologie/milieu en wetenschapsjournalistiek, wetenschapsjournalist
Dit artikel is verschenen in: geografie maart 2022
water
Spanje
Kennis
FOTO: HENK DONKERS
Embalse de Cuevas del Almanzora in Andalusië. In 1986 aangelegd om 4500 hectare te bevloeien. Het meer is ‘technisch dood’ door gebrek aan water. Het krijgt via interbasin water transfers water uit twee andere stroomgebieden.

Op grote schaal illegale irrigatie in Spanje

Dankzij irrigatie moderniseerde de Spaanse landbouw en groeide de export, vooral van groenten en fruit. De keerzijde is de illegale winning en overexploitatie van grondwater.

 

Spanje heeft een grote agrarische sector die veel voor de export produceert, vooral groenten en fruit. De sector is de afgelopen decennia en vooral na Spanjes toetreding tot de EU (1986) in hoog tempo gemoderniseerd. Dat was mogelijk dankzij een uitbreiding en modernisering van de irrigatie, want zonder dat is groenten- en fruitteelt in grote delen van Spanje onmogelijk of te risicovol. Dankzij irrigatie kon de productie worden uitgebreid naar gebieden waar dat voorheen niet mogelijk was. Het ging om gebieden die extensief gebruikt werden voor veeteelt of graan (met droogtebraak), of die met de bestaande technieken niet rendabel bevloeid konden worden (heuvel- en bergachtige gebieden).

 

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.