Tales from the Black Sea

8 januari 2024
Auteurs:
Bert Spiertz
documentair fotograaf
Ronald Kranenburg
hoofdredacteur Geografie, KNAG
Dit artikel is verschenen in: geografie januari 2024
fotografie
Kennis
Roemenië Constanța: In het casino uit 1910 verpoosde de eerste decennia van de vorige eeuw de elite van Europa. Het complex overleefde twee wereldoorlogen en een transformatie tot cultuurhuis onder het communistisch bewind van Ceausescu.
Nu is het speelbal van de vastgoedsector.

De Zwarte Zee vormt al bijna tien jaar het treurige toneel van de strijd tussen Rusland en Oekraïne. Maar er grenzen meer landen aan deze zee, met evenzovele verhalen. Bert Spiertz brengt ze tot leven in prachtige beelden. 

Het gebied rond de Zwarte Zee is een smeltkroes van volkeren en culturen. Al vanaf de oudheid streken ze neer vanuit de Aziatische steppen in het oosten en via de Bosporus vanuit het westen. De Zwarte Zee is daarmee een scharnier tussen Oost en West, een overgangsgebied. 

Op de zuidoever klinkt vanaf minaretten vijfmaal daags de elektrisch versterkte oproep tot het gebed. Aan de noordelijke kusten zijn na de instorting van het communisme kerken met koepels verrezen waar orthodoxe gezangen klinken. Aan de westkust kozen de voormalige Sovjet-satellietstaten Roemenië en Bulgarije voor het lidmaatschap van de Europese Unie en een pluriforme democratie. Aan de oostkust kampt Georgië met politieke instabiliteit en is het land forse delen kwijtgeraakt aan separatisten, waaronder de Zwarte Zee-regio Abchazië.

Maar bovenal is de Zwarte Zee het treurige strijdtoneel van Rusland en Oekraïne in de eerste grote Europese veroveringsoorlog sinds 1945. Die oorlog begon al in 2014 met de annexatie van de Krim en het geweld in het oosten van Oekraïne.

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.