V.U.G.S. 100 jaar – spiegel van universitaire ontwikkelingen

10 oktober 2022
Auteurs:
Leo Paul
Faculteit Geowetenschappen, Universteit Utrecht
Florien Willems
webredacteur geografie.nl
Dit artikel is verschenen in: geografie oktober 2022
Kennis
FOTO: V.U.G.S.
in 1960 ging de buitenlandse excursie naar West-Duitsland en de DDR. Deze foto is gemaakt aan de grens bij Duderstadt. Een jaar later zou de grens hermetisch worden afgesloten.
FOTO: V.U.G.S.
Dezelfde plek werd bezocht tijdens de buitenlandexcursie in 2022, met eerstejaars die gemiddeld dertien jaar na de val van de Muur zijn geboren.

Zolang de Vereniging van Utrechtse Geografie Studenten bestaat, beweegt ze mee op de brede stroom van universitaire ontwikkelingen en maatschappelijke veranderingen, zoals de oorlog en de hippietijd. Soms met de angst kopje onder te gaan. De V.U.G.S. blijft boven en viert dit jaar haar 100e verjaardag.

In 1921 krijgt de Rijksuniversiteit Utrecht er twee volwaardige studierichtingen bij: de ‘sociale’ en de ‘natuurkundige aardrijkskunde’. De studenten hebben behoefte aan een eigen studieclub en stichten op 13 oktober 1922 de ‘Utrechtse Club van Aardrijkskundigen’, die bijna tien jaar later ‘Vereeniging van Utrechtse Geographische Studenten’ gaat heten.

In het begin is het een gezellig clubje van hooguit dertig leden, die zo nu en dan thee of iets sterkers drinken. Er worden ook lezingen georganiseerd, vaak samen met de faculteit of het KNAG. Het contact tussen studenten en staf is vrij intensief. De studentenaantallen zijn dan ook klein. Zo komen er in 1938 twaalf aan, en een jaar later zeventien.

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.